La summitul online al G20, Ursula von der Leyen l-a confruntat pe Putin, acuzându-l că încearcă ”să anihileze națiunea ucraineană suverană”, și i-a cerut să pună capăt războiului

  • 23 Noiembrie 2023 19:24
La summitul online al G20, Ursula von der Leyen l-a confruntat pe Putin, acuzându-l că încearcă ”să anihileze națiunea ucraineană suverană”, și i-a cerut să pună capăt războiului

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, l-a confruntat pe Vladimir Putin în cadrul primului summit al G20 la care acesta a participat după ce a lansat războiul împotriva Ucrainei, acuzându-l că încearcă ”să anihileze națiunea ucraineană suverană și să provoace instabilitate regională”, făcând astfel lumea un loc mai nesigur.

”Lumea continuă să trăiască numeroase crize și a asistat la o escaladare a distrugerii și a războiului, precum și la o negare flagrantă a ordinii globale și a arhitecturii de pace existente, bazate pe reguli. Fie că este vorba de încercarea dumneavoastră, domnule președinte Putin, de a șterge națiunea suverană a Ucrainei și de a provoca instabilitate regională. Dacă Rusia se oprește din luptă, războiul s-a terminat”, a spus von der Leyen în intervenția sa online la reuniunea G20, scrie Calea Europeană.

Ea a evidențiat că UE va continua cu hotărâre să ”obțină o pace justă, comprehensivă și de durată” în Ucraina, bazată pe planul în zece puncte prezentat de președintele Volodimir Zelenski.

Președinta Comisiei Europene a amintit și de războiul pornit de Hamas care urmărește să ”declanșeze un război regional” și a dat asigurări că instituția pe care o prezidează va face tot ce îi stă în putere pentru a profita de pauzele umanitare astfel încât să livreze ajutorul necesar civililor din Gaza.

”Trebuie să oprim cercul vicios al violenței și să depunem eforturi pentru soluția celor două state”, a pledat Ursula von der Leyen, considerând că aceasta este ”singura cale pentru a asigura o pace durabilă pentru popoarele vecine israelian și palestinian”.

Putin a participat pentru prima dată la reuniunea G20 de când a declanșat cel mai sângeros conflict de pe teritoriul european de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. La summiturile precedente, acesta l-a delegat pe ministrul de externe Serghei Lavrov să reprezinte Rusia, conform Deutsche Welle

Liderul de la Kremlin a justificat lansarea invaziei ilegale și neprovocate împotriva Ucrainei spunând că încearcă să ”demilitarizeze” și să ”denazifice” țara vecină condusă de președintele cu origini evreiești Volodimir Zelenski. 

Sperând la un război-fulger, Putin a fost luat prin surprindere de reziliența ucrainenilor și de sprijinul fără precedent al Occidentului față de Kievul care luptă de aproape doi ani pentru suveranitatea și integritatea teritorială a țării, dar și pentru valorile democratice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău