La summitul G7, liderii UE vor transmite Londrei că trebuie să respecte Protocolul privind Irlanda de Nord

  • 10 Iunie 2021 12:15
La summitul G7, liderii UE vor transmite Londrei că trebuie să respecte Protocolul privind Irlanda de Nord

Liderii principalelor instituții ale Uniunii Europene îi vor transmite premierului britanic Boris Johnson la summitul G7 că Londra trebuie să pună în aplicare Protocolul privind Irlanda de Nord, document convenit de UE și Regatul Unit, și să nu facă modificări în mod unilateral, informează Reuters, citat de AGERPRES.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat joi că protocolul este ''unica soluție'' pentru a se putea evita o ''frontieră dură'' pe insula Irlanda și că ea încă vede ''lacune fundamentale'' în implementarea documentului de către britanici.

''Vom discuta despre asta într-o întâlnire trilaterală la Cornwall. Suntem deciși să facem totul pentru a menține pacea și stabilitatea pe insula Irlanda. Este important să existe un respect profund față de protocol'', a spus Von der Leyen într-o conferință de presă.

Ea a adăugat că atât UE, cât și Regatul Unit au subscris la un mecanism de soluționare a disputelor, ce include posibile măsuri de remediere, dar nu a precizat la ce acțiune concretă poate recurge Bruxellesul dacă britanicii nu respectă protocolul.

În luna martie, Uniunea Europeană a lansat o acțiune în justiție contra Londrei după ce aceasta a extins unilateral perioada de grație pentru controalele asupra importurilor de produse alimentare din Marea Britanie în provincia Irlanda de Nord, hotărâre care încalcă termenii Acordului de retragere a Regatului Unit din UE, document care include Protocolul privind Irlanda de Nord.

Acest protocol reglementează schimburile comerciale post-Brexit între Marea Britanie și provincia Irlanda de Nord și a fost conceput pentru a proteja principiile Acordului din Vinerea Mare, din 1998, și pentru a păstra deschisă frontiera dintre Republica Irlanda și provincia Irlanda de Nord prin menținerea regiunii în interiorul pieței unice a UE.

Relațiile dintre Londra și Uniunea Europeană au fost afectate grav de decizia britanică de a părăsi piața unică europeană, măsură oficială de la 31 ianuarie 2020, dar devenită efectivă doar de la începutul acestui an. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău