La Strasbourg, R.Moldova se asociază cu „incertitudine”, „frustrare”, „lipsă de încredere în instituțiile statului”

  • 12 Noiembrie 2018 17:13
La Strasbourg, R.Moldova se asociază cu „incertitudine”, „frustrare”, „lipsă de încredere în instituțiile statului”

Anularea rezultatului alegerilor din Chișinău, din 20 mai 2018, a generat „incertitudine și frustrare în rândul populației, lipsa de încredere în instituțiile statului”, atenționează reprezentanții puterilor locale și regionale din Europa, reuniți la Strasbourg săptămâna trecută, transmite IPN.

Cea dea 35-a sesiune a Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei a luat în dezbatere raportul delegației acestui for la alegerile locale din 20 mai din șapte localități din R. Moldova, inclusiv Chișinău și Bălți.

Șefa delegației, Gunn Marit Helgesen, a denunțat provocările cu care se confruntă democrația locală în R. Moldova, în special în contextul suspendării fostului primar al Chișinăului, Dorin Chirtoacă, și presiunile făcute asupra aleșilor locali sub forma unor dosare, litigii de afaceri în scopul de a-i determina să-și schimbe apartenența politică.

De asemenea, Congresul și-a exprimat îngrijorarea privind invalidarea rezultatul alegerilor locale din Chișinău, fapt ce provoacă întrebări cu privire la proporționalitatea și transparența deciziilor judiciare în Republica Moldova.

 „Mai presus de toate, chișinăuienii au dreptul să aibă un primar legitimat în mod democratic în loc de o succesiune inacceptabilă de manageri interimari în funcția de primar”, a conchis Gunn Marit Helgesen.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău