La solicitarea SIS, CSE a decis suspendarea licențelor pentru șase posturi de televiziune asociate cu oligarhii Vlad Plahotniuc și Ilan Șor pe durata stării de urgență

  • 30 Octombrie 2023 13:14
La solicitarea SIS, CSE a decis suspendarea licențelor pentru șase posturi de televiziune asociate cu oligarhii Vlad Plahotniuc și Ilan Șor pe durata stării de urgență

La solicitarea Serviciului Informații și Securitate, Comisia pentru Situații Excepționale a decis astăzi, 30 octombrie, suspendarea licențelor pentru șase posturi de televiziune asociate cu oligarhii Vlad Plahotniuc și Ilan Șor pe durata stării de urgență. Este vorba de Publika TV, Prime TV, Canal 2, Canal 3, Orizont TV și ITV. Potrivit premierului Dorin Recean, aceste posturi tv ar promova interese străine și ar fi subordonate grupărilor criminale Plahotniuc-Șor, care vor să destabilizeze țara și să influențeze alegerile locale din 5 noiembrie. În cadrul unei conferințe de presă, șeful SIS, Alexandru Musteața, a subliniat că autoritățile dețin probele necesare în acest sens, transmite Radio Chișinău.

Într-o postare pe Facebook, premierul Dorin Recean a anunțat că, la solicitarea SIS, Comisia pentru Situații Excepționale a decis suspendarea licențelor de emisie pentru Publika TV Prime, Canal 2, Canal 3, Orizont TV și ITV, pe perioada stării de urgență.

Șeful SIS, Alexandru Musteața, a anunțat că autoritățile dețin probe precum că Federația Rusă ar încerca să influențeze alegerile locale generale din 5 noiembrie prin metode precum finanțarea ilegală a campaniei electorale, cumpărarea de voturi, coruperea candidaților, dar și prin campanii de dezinformare prin anumite posturi tv și site-uri.

„În acest context, am propus CSE să sisteze, pe durata stării de urgență, licențele a șase posturi tv - Publika TV, Prime TV, Canal 2, Canal 3, Orizont TV și ITV. Activitatea acestor posturi se realizează cu multiple încălcări ale legislației constate de CA, dar și în baza informațiilor deținute de Serviciu și reprezintă un pericol la adresa informațională”, a declarat Musteața.

Alexandru Musteața a mai precizat că politica editorială a acestor televiziuni este orientată spre lansarea unei campanii de dezinformare în interesul persoanelor incluse pe listele de sancțiuni internaționale. De asemenea, Consiliul Audiovizualului a informat despre mai multe încălcări admise de aceste televiziuni pe care le-a sancționat de mai multe ori, unele fiind bănuite inclusiv de finanțare din surse obscure.

„Un al subiect ce ține de asigurarea securității informaționale ține și de domeniul online. A fost semnat un ordin prin care va fi blocat un număr de 31 portaluri web, dintre care 21 sunt direct gestionate de către Federația Rusă”, a menționat șeful SIS.

Nu este prima dată când Comisia pentru Situații Excepționale dispune suspendarea licenței de emisie pentru unele posturi tv. În decembrie anul trecut, pentru lipsa unei informări corecte în reflectarea evenimentelor naționale, dar și a războiului din Ucraina, au fost suspendate licențele pe perioada stării de urgență pentru Primul în Moldova, RTR Moldova, Accent TV, NTV Moldova, TV6 și Orhei TV.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:2,57 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău