La Scoreni, Strășeni, va fi lansat un traseu turistic. Punctul de atracție va fi cel mai mare butoi din lume

  • 19 Noiembrie 2022 13:06
La Scoreni, Strășeni, va fi lansat un traseu turistic. Punctul de atracție va fi cel mai mare butoi din lume

La Scoreni, Strășeni, va fi lansat un traseu turistic. Punctul de atracție va fi cel mai mare butoi din lume. Lucrarea inedită urmează să fie finalizată anul viitor. Butoiul a fost realizat dintr-un grant de peste 3 milioane de lei, obținuți prin programul național "Satul European"

Cu banii obținuți prin programul "Satul European" vor fi finalizate nu doar lucrările de construcție a butoiului, ci și a satului Scoreni.

VICTOR MARCIUC, jurist, Primăria Scoreni: „La moment sunt efectuate lucrările interioare ale butoiului, deoarece exterioare deja s-au făcut în prima etapă, acum merge a doua etapă. Totoadată cu implimentarea celei de a doua etapă se construiește și atelierul de confecționare a butoaielor, în care turiștii care vor veni, vor avea posibilitatea să se implice în confecționarea butoaielor și chiar să procure”.

Până nu demult, fiecare al treilea gospodar din satul Scoreni confecționa butoaie. Puținii care mai practică această meserie așteaptă cu nerăbdare venirea turiștilor.

CONSTANTIN SCHIMBĂTOR, dogar: „Odată ce o să fie construit butoiul o să avem posibilitatea să promovăm meșteșugul nostru mai bine, să ne vindem marfa mai calitativ, să avem mai mulți clienți”.

Cei care vor ajunge la Scoreni vor putea admira și unul dintre legendarii stejari ai lui Ștefan cel Mare. Cu o vechime de peste cinci secole, pomul și-a pierdut din frumusețea de altă dată, dar încă mai trezește curiozitatea oamenilor. Un antreprenor din sat a decis să construiască în apropiere două căsuțe, pentru cazarea turiștilor.

GHEORGHE VULPE, antreprenor: „Aici e o zonă foarte frumoasă unde se află și stejaurul lui Ștefan cel Mare. În general când am ajuns aici am înțeles că este un loc foarte frumos, unde te trage să mai vii din nou și din nou. Căsuța deja e gata, au mai rămas câteva momente de amenajare. Aici o să fie oferită cazare și dacă o să aibă nevoie de o bucătărie tradițională, moldovenească,  o să le oferim mâncare”.

Potrivit autorităților locale, deschiderea noului traseu va ajuta la dezvoltarea satului Scoreni, transmite TVRMOLDOVA.md

SVETLANA TABACARI, primar, Scoreni: „Cei care vin în localitate, neapărat o să oprească și la un magazin. Dar, scopul nostru, în zona unde se construiește butoiul, este ca scoreenii să aibă posibilitatea să facă niște vânzări. Vânzări frumoase a produselor autohtone. Noi avem producătorii de butoaie, strugurii noștri car epot să-i vândă, legume, fructe, produse lactate”.

Proiectul ar urma să fie lansat până la sfârșitul anului viitor.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău