La Sala cu Orgă a fost deschisă o expoziție personală a artistului plastic Sergiu Bădrăgan

  • 04 Martie 2021 14:55
La Sala cu Orgă a fost deschisă o expoziție personală a artistului plastic Sergiu Bădrăgan

O expoziție personală de pictură a artistului plastic Sergiu Bădrăgan, profesor la Colegiul de Arte Plastice ”Alexandru Plămădeală”, a fost deschisă recent la Sala cu Orgă din Chișinău, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, Sergiu Bădrăgan a menționat că expoziția cuprinde 41 de lucrări realizate începând cu anul 2005 până în prezent. ”Este o expoziție de primăvară. Sunt expuse naturi statice, peisaje, compoziții, lucrări asociative”, a precizat autorul expoziției.

La rândul său, președintele Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova, Dumitru Bolboceanu, a remarcat că Sergiu Bădrăgan este un pictor cunoscut în mediul artistic de la noi și are un stil propriu în creația lui. ”Sergiu Bădrăgan are în lucrările lui niște motive mai puțin întâlnite în creația colegilor săi. El pune aceste motive în valoare și le dă o altă semnificație. Am în vedere simple buchete de flori, porțile din satele noastre, scaune, uși deschise sau o vatră țărănească. Pe 6 februarie 2020, artistul a vernisat la Centrul Expozițional ”Constantin Brâncuși” o expoziție personală aniversară cu genericul ”Pietate” împreună cu discipolii săi. Mă bucur că acest lucru i-a reușit. Are o experiență de cadru didactic de mai bine de 30 de ani. Adeseori, pictează împreună cu discipolii săi în aer liber în R. Moldova și România. Nu știu ce este mai mult Sergiu Bădrăgan - artist plastic sau profesor. El își promovează discipolii, chiar și în cadrul unei expoziții personale aniversare”, a subliniat președintele UAP.

Potrivit curatorului expoziției, Vasile Sitari, aceasta este a 19-a expoziție prezentată la Sala cu Orgă, în cadrul unui proiect pe care el l-a lansat acum doi ani. ”Prima expoziție personală a fost a mea, pe care am vernisat-o la 23 aprilie 2018. Au urmat expozițiile artiștilor plastici Florina Breazu, Iurie Lupu, Alexandru Alavatschi, Inga Edu, Petru Raiu, Victor Crețu ș.a. Scopul nostru este de a promova artele plastice în rândurile spectatorilor, care nu prea au posibilitate să viziteze sălile de expoziții”, a mai spus Vasile Sitari.

Sergiu Bădrăgan s-a născut la 18 martie 1960 în orașul Chișinău. A absolvit Școala de arte plastice pentru copii din Călărași (1975), Colegiul de Arte Plastice ”Alexandru ”Plămădeală” (1979) și Institutul Pedagogic de Stat ”Ion Creangă” din Chișinău, la pictură, grafică și pedagogie, în clasa profesorului Afanasie Oprea (1988).

Activitatea profesională și-a început-o în calitate de profesor de artă plastică la Școala medie nr. 31 din Chișinău, apoi a fost pictor-decorator la Uzina ”Signal” (1982-1983), profesor de arte plastice și istoria artelor plastice la Școala de Arte Plastice pentru Copii din Călărași (1983-1984). Revenit la Chișinău, se angajează la Școala medie nr. 29, apoi la Colegiul Republican de Arte Plastice ”Alexandru Plămădeală”, în calitate de profesor (din 1990), șef Catedră arte plastice, sculptură și pedagogie (1992-1993 și 2006-2017).

A semnat mai multe lucrări de peisaje, natură statică și portrete. A vernisat expoziții personale la Teatrul Național ”Mihai Eminescu”, Casa Cărții ”Petru Movilă” și Centrul Expozițional ”Constantin Brâncuși”. A participat la expoziții de grup din Italia, România, Ucraina și din alte țări. Lucrările sale se păstrează în colecții private din R. Moldova, Franța, Italia, Lituania, Marea Britanie, România, Rusia, Spania și SUA. Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova (2001) și membru al Asociației Internaționale  de Artă Plastică UNESCO (2004). A fost distins cu Premiul Special pentru Expoziția ”Martor ocular”, acordat de Centrul Internațional de Cultură ”Sergiu Grossu” (2006).

Expoziția va fi deschisă până la 28 martie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
7,18
Cer fragmentat
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău