LA REPUBBLICA | Italia, Franța și Germania au ajuns la un acord în problema migranților

  • 04 Iulie 2017 10:45
LA REPUBBLICA | Italia, Franța și Germania au ajuns la un acord în problema migranților Sursa: www.repubblica.it

După un summit de două ore și jumătate desfășurat între Italia, Franța și Germania pentru a înfrunta urgența problemei migranților și înainte de reuniunea informală a miniștrilor de interne din UE (ce va avea loc joi, 6 iulie, la Tallin - în Estonia), liderii au ajuns la "un acord deplin".

Printre punctele cheie se află reglementarea acțiunilor și a finanțărilor ONG-urilor și mai multe fonduri pentru a permite Libiei controlul coastelor, implementând un fel de externalizare a frontierelor europene în țara africană. Apoi, o relansare a planului de relocare, rescriindu-i termenii și condițiile, pentru a permite debarcarea migranților în alte țări, scrie La Republica.

Acordul a fost convenit în timpul unei cine de lucru la Paris între miniștrii de interne Marco Minniti, Gérard Collomb și Thomas de Maiziere și comisarul european Dimitris Avramapoulos. Întâlnirea a fost convocată pentru a discuta despre "o abordare coordonată și concertată" a crizei migratorii în Marea Mediterană și "pentru a vedea cum poate fi ajutată mai bine Italia", după amenințarea formulată zilele trecute de a închide porturile italiene pentru migranții din nordul Africii.

Unul dintre punctele înțelegerii ar fi necesitatea de a limita libertatea de mișcare a navelor ONG-urilor, interzicându-le intrarea în apele Libiei. Totodată, navele organziațiilor neguvernamentale vor putea stinge transborderul de bord pentru localizare și semnale luminoase. Protocolul cu privire la ONG-uri ar putea bloca accesul în port pentru cei care nu sunt în regulă.

Subiecte delicate - la care se adaugă transparența asupra finanțărilor - despre care s-a vorbit acum câteva săptămâni, când au ieșit conținuturile unor dosare Frontex și când s-a declanșat o dezbatere aprinsă în jurul anchetelor făcute de procurorul din Catania, Carmelo Zuccaro: organziații precum Medici fără Frontiere au reacționat, afirmând că în majoritatea cazurilor, sistemul de coordonare de la Roma spune în ce direcție să se meargă. În ceea ce privește porturile de destinație, mai complexă este, însă, posibilitatea de a implica alte țări, precum Malta.

Celălalt capitol cheie este distribuirea migranților. Italia cere Europei eforturi sigure și câteva modificări.

De asemenea, este nevoie de un rol de coordonare mai puternic în fruntea Gărzii de Coastă italiene, relansarea planului de relocări a migranților sosiți în Italia și în Grecia și externalizarea frontierelor italiene și europene în Libia, pe marginea acordului cu Turcia, adică mai multe controale la granița meridională libiană, adevărata poartă de acces a fluxurilor. 

Traducerea: Oana Avram

Sursa: Rador

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Fri
13
Sat
15
Sun
13
Mon
13
Tue
13
Arhivă Radio Chișinău