La Razon | În Siria rebelii negociază în secret un armistițiu cu Rusia
-
02 Decembrie 2016 18:01
În Siria rebelii negociază în secret un armistițiu cu Rusia, scrie La Razon și continuă: Fără a beneficia de aprobarea, nici de opinia SUA, Moscova și Ankara, care și-au apropiat viziunile, negociază un posibil armistițiu umanitar în Alep.
Totuși, Ankara a insistat asupra faptului că poziția Turciei în privința lui Assad "rămâne neschimbată", adică va continua să-i sprijine pe rebelii sirieni pentru a-l îndepărta de la putere pe Bashar al-Assad, mai arată cotidianul spaniol.
Ultima mutare a președintelui ales Donald Trump stârnește, de asemenea, comentarii ample în presa internațională. "James Mattis, poreclit "câinele turbat", este noul șef al Pentagonului", anunță Le Figaro și menționează că generalul în retragere a condus trupe americane în luptele din Orientul Mijlociu, Donald Trump anunțând că va intensifica războiul împotriva jihadiștilor din Siria și Irak, teatre de operații pe care James Mattis le cunoaște bine.
Europenii rămân însă mereu sceptici. Șeful Consiliului European, citat de EU Observer, consideră că, avându-l pe Trump la Casa Albă, va fi mai greu pentru Occident să-și mențină unitatea împotriva Rusiei decât a fost cu Barack Obama. Iar Ucraina, principalul motiv de dezacord, irită Rusia.
Imediat ce manevrele cu rachete balistice excutate în apropierea granițelor Crimeii s-au încheiat, președintele ucrainean a anunțat că țara sa va efectua în viitor toate manevrele planificate, în ciuda amenințărilor din partea Moscovei, consemnează Kommersant.
"Nici pace, nici război", titrează Nezavisimaia Gazeta, însă se referă la viziunile diferite pe care le au Moscova și Tokyo în ceea ce privește viitorul statut al Insulelor Kurile, dar opinează în continuare: "Polonia și România au dat un exemplu dur de politică externă, fără compromisuri și egoistă, amplasând pe teritoriile lor elemente ale sistemului american de apărare antirachetă. Moscova a însușit această lecție și a amplasat rachetele sale rusești în Crimeea și în regiunea Kaliningrad", conchide Kommersant.
"După doar 25 de ani, triumful Occidentului se încheie", titrează Washington Post și explică: "Ultimul triumf al democrației liberale, căderea comunismului, promitea o eră a poziției dominante occidentale conduse de o America proeminentă, ultima superputere rămasă din lume. Însă acea epocă deja a apus. Autocrațiile au revenit și se dezvoltă; democrația este în defensivă; SUA în retragere. Priviți nu mai departe de Alep, Siria. Rezistența sprijinită de Occident împotriva unui tiran local - susținut de o Rusie renăscută, un Iran în expansiune și o multitudine de miliții șiite - este la un pas de distrugere. Rusia aruncă bombe; America emite declarații", concluzionează Washington Post.