Președintele francez l-a primit pe premierul Republicii Mali pentru a discuta despre cooperarea antijihadistă

  • 10 Septembrie 2019 14:53
Președintele francez l-a primit pe premierul Republicii Mali pentru a discuta despre cooperarea antijihadistă

Președintele francez Emmanuel Macron l-a primit marți pe premierul Republicii Mali, Boubou Cisse, pentru a discuta despre cooperarea în domeniul securității, împotriva grupărilor jihadiste, care își continuă atacurile în pofida a mai mult de zece ani de intervenție internațională, informează AFP, preluat de Agerpres.

Aflat în vizită oficială în Franța la invitația premierului Edouard Philippe, Cisse i-a mulțumit președintelui francez pentru sprijinul său în vederea reînnoirii mandatului forțelor ONU în Mali (Minusma).

"Lupta Republicii Mali împotriva terorismului este de asemenea lupta Franței și Europei, (iar) soldații francezi și europeni sunt camarazi în aceeași luptă împotriva radicalismului inuman și extremismului violent", a declarat premierul malian la finalul întrevederii cu Macron.

Săptămâna trecută, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut o finanțare de către Națiunile Unite a Forței africane antiteroriste a țărilor din G5 Sahel (Mauritania, Mali, Burkina Faso, Niger și Ciad).

Summitul țărilor din Africa de Vest care se va desfășura sâmbătă în Burkina Faso ar urma de asemenea să facă apel la o mobilizare internațională sporită în fața jihadismului în zona sahelo-sahariană. Propunerile convenite în urma summitului de la Ouagadougou vor fi prezentate la sfârșitul lui septembrie Adunării Generale a ONU.

Nordul Mali a căzut în martie-aprilie 2012 în mâinile grupărilor jihadiste, în mare parte dispersate printr-o intervenție militară lansată în ianuarie 2013 la inițiativa Franței și care continuă în prezent.

Însă zone întregi se sustrag controlului forțelor maliene, franceze și ale ONU. Un acord de pace menit să-i izoleze definitiv pe jihadiști a fost semnat în 2015, dar violențele s-au propagat din nordul în centrul țării, în pofida întăririi, în urmă cu câteva luni, a prezenței Misiunii Națiunilor Unite în Mali (Minusma).

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,57 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău