La prima ședință a CSS în noua componență, președinta Maia Sandu a declarat că are dubii că mai mulți membri din oficiu ai Consiliului ar putea lua decizii corecte și în interesul R.Moldova
-
26 Ianuarie 2021 12:33
La prima ședință a Consiliului Suprem de Securitate pe care a condus-o în calitate de șef al statului, Maia Sandu a criticat dur instituțiile responsabile de lupta anticorupție, atenționând asupra lipsei de rezultate pe cele mai răsunătoare dosare. Președinta a subliniat că a primit un mandat puternic din partea alegătorilor, cărora le-a promis să lupte împotriva corupției, și le-a cerut organelor de stat să-și îndeplinească în mod onest obligațiile legale în acest sens. Totodată, ea a declarat că are dubii față de integritatea și bunele intenții ale mai multor membri din oficiu ai Consiliului. Analiștii consideră că declarațiile Maiei Sandu trebuie înțelese și ca avertismente.
Maia Sandu a avertizat în debutul ședinței CSS că își rezervă dreptul să nu îi invite pe unii dintre membrii din oficiu ai Consiliului la anumite discuții, în cazul în care va considera că există conflict de interese. Președintele a denunțat situația gravă din Republica Moldova, afectată profund de corupție, pe care a numit-o cel mai mare pericol la adresa țării și cetățenilor săi. Maia Sandu a mai spus că instituțiile statului nu reușesc, nu pot sau chiar evită să se ocupe de cazurile grave de corupție, iar unele dosare sunt mușamalizate cu viteză mare. În aceleași timp ea și-a manifestat regretul că unele instituții și conducătorii lor nu fac ce e nevoie pentru a pune capăt corupției.
„În ultimii 30 de ani cetățenii R. Moldova au fost furați sistematic de un grup de hoți conectați cu politicul și justiția. Nicăieri în lume nu s-a furat printr-o singură schemă de corupție 12% din PIB. Îmi pare foarte rău că unii dintre dumneavoastră nu văd aceste legături directe dintre combaterea corupției și dezvoltarea statului. Este o mare rușine pentru unele instituții și pentru conducătorii lor. Pentru că în țara asta nimeni niciodată nu a fost pedepsit pentru corupția mare, tocmai de aceea și nu putem opri corupția mare”.
Analistul politic și fostul consilier prezidențial, Vlad Țurcanu observă că în momentul de față Consiliul Suprem de Securitate e una dintre puținele pârghii de care dispune președintele, deși acest organism nu are valențe executive. Cât despre calitatea membrilor Consiliului, analistul consideră că e prematur să vorbim în Republica Moldova despre patriotism în rândul unor demnitari.
„Cu privire la calitatea membrilor CSS, înțelegem că această calitate de membru din oficiu al unora dintre miniștri nu poate fi eludată și nici exclusă în niciun fel. De aceea toate temerile Maiei Sandu, chiar dacă ar fi justificate, nu ar putea fi duse la îndeplinire. E puțin forțat să vorbim în Republica Moldova despre patriotism și despre înclinația unor demnitari de a promova interesele statului. Declarațiile președintei Maia Sandu trebuie înțeles ca niște avertismente pe care le transmite oponenților săi politici și oamenilor din sistem pe care dorește să și-i apropie și pe care nu-i acceptă în forma în care se manifestă și lucrează”.
Componența Consiliului Suprem de Securitate a fost modificată de președinta Maia Sandu, care a inclus 11 membri noi, pe lângă cei din oficiu. Este vorba despre consilieri prezidențiali, deputați de la PAS și Platforma DA, precum și experți, fapt criticat de exponenți ai Partidului Socialiștilor, inclusiv de fostul președinte Igor Dodon, învinuit în repetate rânduri că ar face jocurile Moscovei, în detrimentul securității Republicii Moldova și a cetățenilor săi.