La Praga s-a desfășurat următoarea rundă a consultărilor politice interministeriale moldo-cehe

  • 28 Octombrie 2021 11:44
La Praga s-a desfășurat următoarea rundă a consultărilor politice interministeriale moldo-cehe

Secretarul de stat Veaceslav Dobîndă a condus delegația Republicii Moldova în cadrul consultărilor politice interministeriale moldo-cehe. Reuniunea a prilejuit o trecere în revistă detailată a stadiului actual al cooperării și a perspectivelor de dinamizare a relațiilor bilaterale în plan politic, economic și social. Părțile au reafirmat angajamentul pentru aprofundarea dialogului bilateral, inclusiv prin organizarea vizitelor la nivel înalt. Consultările au fost găzduite de către secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Cehe, Miroslav Stašek.

În cadrul discuției, secretarul de stat Veaceslav Dobîndă a subliniat importanța valorificării întregului potențial de dezvoltare a sectorului economic și investițional, inclusiv prin organizarea, în timpul apropiat, a următoarei ședințe a Comisiei interguvernamentale moldo-cehe pentru cooperare economică, un mecanism eficient de conlucrare în sectoare prioritare precum agricultură, industria auto, energie regenerabilă, sectorul energetic, transport, tehnologii informaționale și comunicații, turism.

„Am exprimat recunoștința autorităților pentru asistența pentru dezvoltare valoroasă acordată țării noastre din partea Republicii Cehe, dar și pentru ajutorul umanitar oferit în gestionarea pandemiei COVID-19” – a menționat secretarul de stat Veaceslav Dobîndă la reuniune.

Ambii oficiali au discutat perspectivele fortificării cooperării între Republica Moldova și Republica Cehă, inclusiv în contextul deținerii de către Cehia a președinției Consiliului UE în a doua jumătate a anului 2022. De asemenea, au fost aduse aprecieri pentru sprijinul constant acordat de către autoritățile cehe în dosarul integrării europene, fiind reconfirmat suportul pentru avansarea relațiilor Republicii Moldova cu UE, inclusiv în cadrul platformei Parteneriatului Estic.

„Republica Moldova rămâne în continuare țară prioritară pe linia asistenței oficiale de dezvoltare a Cehiei, cu diverse proiecte în domeniile precum gestionarea durabilă a resurselor naturale, buna guvernare, managementul deșeurilor, dezvoltarea socială incluzivă, agricultura și dezvoltarea rurală.” – a spus secretarul de stat ceh Miroslav Stašek.

Totodată, au fost punctate o serie de obiective ale Republicii Moldova, în formatul Trio Asociat împreună cu Ucraina și Georgia: consolidarea dialogului politic și de securitate cu UE, integrarea economică și sectorială, în special implementarea zonei de liber schimb și integrarea în piața internă a UE, precum și agenda digitală.

Un subiect aparte a fost conversiunea și recunoașterea reciprocă a permiselor de conducere între ambele state, precum și posibilitatea reducerii costurilor la serviciile de roaming, se arată în comunicat.

În alt context, părțile au realizat un schimb aprofundat de opinii cu privire la evoluțiile din regiune, inclusiv în procesul de reglementare transnistreană, și au convenit asupra consolidării cooperării și sprijinului reciproc în cadrul organizațiilor internaționale și regionale.

Pe parcursul vizitei la Praga, Veaceslav Dobîndă a avut, de asemenea, întrevederi cu Martina Tauberová, viceministru al Industriei și Comerțului al Republici Cehe, co-președinte al Comisiei interguvernamentale moldo-cehe pentru cooperare economică, și cu Michal Minčev, director al Agenției Cehe pentru Dezvoltare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:2,57 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău