La Parlament au avut loc consultări publice asupra proiectului de instituire a sistemului judecătoresc specializat pe cauze de corupție

  • 12 Martie 14:10
La Parlament au avut loc consultări publice asupra proiectului de instituire a sistemului judecătoresc specializat pe cauze de corupție

Proiectul de lege prin care se propune examinarea cauzelor de corupție de către o instanță de judecată specializată a fost supus consultărilor publice. La ședința organizată de Comisia juridică, numiri și imunități au participat reprezentanți ai Ministerului Justiției, Președinției, Consiliului Superior al Magistraturii, Consiliului Superior al Procuraturii, Curții Supreme de Justiție, Procuraturii Generale, Procuraturii Anticorupție, Autorității Naționale de Integritate, Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova etc.

Urmare a discuțiilor, s-a convenit crearea unui grup de lucru care va definitiva aspectele tehnice și va pregăti proiectul de lege pentru adoptarea în plenul Parlamentului.

Proiectul de lege cu privire la sistemul judecătoresc anticorupție și modificarea unor acte normative a fost elaborat de Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu. Inițiativa legislativă are drept scop consolidarea eforturilor în lupta cu fenomenul corupției și asigurarea calității și promptitudinii judecării cauzelor penale pe acte de corupție și a celor conexe.

Potrivit proiectului, sistemul judecătoresc anticorupție va include trei componente: Judecătoria Anticorupție, Colegiul anticorupție al Curții de Apel Chișinău și Curtea Supremă de Justiție. Judecătoria Anticorupție va examina ca instanță de fond toate cauzele penale de corupție sau conexe, precum și legalitatea actelor emise de Autoritatea Națională de Integritate în cazul constatării diferențelor substanțiale între veniturile obținute, cheltuielile și averea dobândită, precum și cererile de confiscare a averii nejustificate în folosul statului. De asemenea, Colegiul anticorupție al Curții de Apel Chișinău va judeca apelurile și recursurile împotriva hotărârilor pronunțate în primă instanță de Judecătoria Anticorupție.

Proiectul de lege conține prevederi despre procedura și criteriile de selectare și de numire a judecătorilor Anticorupție și ai Colegiului anticorupție al Curții de Apel Chișinău.

Inițiativa legislativă a fost votată, în prima lectură, de Parlament. După definitivare, acesta va fi propus deputaților spre adoptare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău