La Parlament au avut loc consultări publice asupra modificării Strategiei naționale de prevenire și combatere a spălării banilor și finanțării terorismului

  • 15 Noiembrie 2023 15:43
La Parlament au avut loc consultări publice asupra modificării Strategiei naționale de prevenire și combatere a spălării banilor și finanțării terorismului

Comisia securitate națională, apărare și ordine publică a organizat consultări publice asupra proiectului de modificare a Strategiei naționale de prevenire și combatere a spălării banilor și finanțării terorismului pentru anii 2020 – 2025. La discuții au participat deputați, directorul Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, Daniel-Marius Staicu, reprezentanți ai Băncii Naționale a Moldovei, ai Serviciului Fiscal de Stat, ai Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale, ai Serviciului de Informații și Securitate etc, anunță Serviciul de presă al legislativului.

Hotărârea Parlamentului pentru aprobarea Strategiei naționale de prevenire și combatere a spălării banilor și finanțării terorismului pentru anii 2020−2025 și a Planului de acțiuni pentru implementarea Strategiei naționale de prevenire și combatere a spălării banilor și finanțării terorismului pentru anii 2020–2025 va fi completată cu o listă suplimentară de entități raportoare. Potrivit autorilor proiectului de lege, prin stabilirea expresă a autorităților se va asigura executarea implementării cadrului legal aferent domeniului. Totodată, acest lucru va contribui la obținerea de rezultate viabile privind îmbunătățirea sistemului național de prevenire și combatere a spălării banilor și finanțării terorismului. Modificările propuse au fost enunțate în baza recomandărilor Grupului de Acțiune Financiară (FATF), prevederilor Directivei UE 2018/843 din 20 mai 2015 și a recomandărilor experților Comitetului MONEYVAL din cadrul Consiliului Europei, formulate ca urmare a evaluării naționale a domeniului menționat.

În cadrul consultărilor publice, reprezentanții instituțiilor din domeniu s-au expus asupra proiectului de modificare a Hotărârii. Documentul va fi înregistrat, va fi examinat în comisiile permanente și va fi propus spre adoptare în plenul Parlamentului.

Strategia națională de prevenire și combatere a spălării banilor și finanțării terorismului pentru anii 2020-2025 a fost adoptată de Parlament în anul 2020.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:3,09 m/s
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
16
Sun
17
Arhivă Radio Chișinău