La Paris își deschide porțile Salonul internațional de carte. Invitați din România și Republica Moldova prezenți la festival
-
22 Aprilie 2022 13:19
La Paris, își deschide porțile astăzi Salonul internațional de carte, după două ediții anulate, din cauza pandemiei de coronavirus. Manifestarea revine sub forma unui festival, cu un concept nou, iar 27 de invitați din România și Republica Moldova și un stand cu titluri reprezentative din producția editorială recentă sunt consacrate literaturii române la Festival. Emilian Galaicu-Păun, Matei Vișniec, Oleg Serebrian și Dumitru Crudu, patru autori ai editurii Cartier vor reprezenta, alături de alți scriitori, literatura română în capitala Franței la salonul de carte care începe astăzi, transmite Radio Chișinău.
Lansări de carte, dezbateri, întâlniri cu autorii, sesiuni de autografe, sunt câteva dintre activitățile organizate în cadrul Festivalului de carte de la Paris.
Participarea Rep. Moldova anul acesta în cadrul evenimentului se datorează Institutului Cultural Român de la București, a declarat pentru Radio Chișinău, directorul editurii Cartier, Gheorghe Erizanu.
”A fost inițiativa ICR-ului ca împreună cu Ministerul Culturii de la Chișinău să aducă la festival și autori din Rep. Moldova alături de cei din România. La selecție s-a ținut cont și de aparițiile în franceză a scriitorilor. Respectiv și Oleg Serebrian, și Matei Vișniec, și Dumitru Crudu, și Emilian Galaicu-Păun, au cărți sau au texte publicate în reviste în limba franceză. Cam asta a fost selecția pentru vizibilitatea culturii române în Franța”
Astăzi la standul României, Emilian Galaicu-Păun a participat la un dialog și lectură de poezie împreună cu autori din România și Franța, dar și la o masă rotundă dedicată traducerilor și traducătorilor.
Sâmbătă, 23 aprilie, la standul României, Matei Vișniec va relata despre experiența sa româno-franceză, iar mai apoi, împreună cu Oleg Serebrian și Florina Iliș, vor vorbi despre rolul scriitorului în cetate.
Duminică, la standul României, Dumitru Crudu va participa la dezbaterea ”A scrie istoria? Romancierii și întâlnirea lor cu realitatea”. L-am întrebat pe scriitor, a cărui volum ”Da, eu l-am ucis pe Hitler” a apărut anul trecut în franceză, care sunt evenimentele istorice pe care le-a relatat în operele sale:
”Am înfățișat în operele mele istoria noastră, românească, ceea ce s-a întâmplat cu partea noastră de pământ. Destinele a zeci de generații în romanul ”Ziua de naștere a lui Mihai Mihailovici”, bunăoară, am vorbit despre ocupația Basarabiei, deportări, foamete, războiul ruso-moldovenesc din 1992, revenirea comuniștilor, neo-comunismul pe care l-am trăit. Am încercat să reflect istoria mare, în destinele unor oameni mici, oameni obișnuiți”
Ajuns la cea de-a 40-a ediție, Festival du Livre de la Paris este un târg dedicat atât profesioniștilor din domeniul editorial, dar și publicului larg, bucurându-se de o maximă vizibilitate în media franceză.
Sunt așteptați aproximativ 100.000 de vizitatori.