La Palma | O parte a craterului vulcanului s-a prăbușit, într-un moment de maximă activitate

  • 25 Octombrie 2021 19:50
La Palma | O parte a craterului vulcanului s-a prăbușit, într-un moment de maximă activitate

Vulcanul din insula spaniolă La Palma se află într-un moment de maximă activitate de la erupția declanșată în urmă cu o lună și care a condus la prăbușirea parțială a craterului prin care se scurge un important flux de lavă, potrivit Institutului Vulcanologic din Insulele Canare (Involcan), relatează luni EFE, potrivit Agerpres.

Ne aflăm într-un moment de maximă activitate", a informat David Calvo, purtătorul de cuvânt al institutului Involcan.

În declarații acordate EFE, Calvo a subliniat că emisiile de gaze sunt "o nebunie", având în vedere că s-a ajuns la expulzarea a 50.000 de tone de sulf iar vulcanul expulzează mai multă lavă decât la sfârșitul săptămânii trecute, când au fost descoperite două fisuri pe partea laterală a craterului și o nouă gură de scurgere.

Calvo a reiterat că gazele marchează tendința a ceea ce s-ar putea întâmpla în următoarele ore, astfel încât nu crede că vor avea loc schimbări semnificative.

El a explicat că printr-una dintre cele două guri, lava "trage" spre sud, amenințând alte zone din municipiul Los Llanos de Aridane prin care până acum nu a trecut.

Rămâne de văzut care este direcția pe care o vor lua celelalte două fluxuri nou create, dacă se îndreaptă spre localitățile Todoque și La Laguna, sau dacă se vor îndrepta spre alte zone.

Unele scurgeri de lavă s-au extins atât de mult, încât au delimitat un perimetru "brutal" de până la 3 kilometri lățime, care a condus la amplificarea zonei de securitate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău