La Palma | Lava vulcanului a ars 258 de hectare și a distrus 589 de construcții, potrivit Copernicus

  • 28 Septembrie 2021 17:32
La Palma | Lava vulcanului a ars 258 de hectare și a distrus 589 de construcții, potrivit Copernicus

Un nou flux de lavă care coboară din vulcanul insulei spaniole La Palma, mai fluid decât cele anterioare, avansează rapid spre municipiul Tazacorte și se situează la aproximativ 1.000 de metri distanță de mare, relatează marți EFE.

Surse municipale au informat că lava este pe punctul de a pătrunde în Tazacorte, după ce vulcanul și-a reluat luni activitatea la ora 18:00 GMT, după o scurtă pauză, notează Agerpres.

Fluxul de lavă este mult mai fluid decât cel care s-a scurs de-a lungul săptămânii trecute, astfel încât avansează mai repede.

În prezent, există două guri de scurgere active: una în craterul principal al vulcanului și alta, deschisă mai jos, prin care se scurge lavă la o temperatură mai ridicată și mai fluidă care ar putea ajunge mai repede la mare, decât celelalte două fluxuri de lavă existente.

Potrivit Institutului de Vulcanologie din Insulele Canare (Involcan), lava din acest nou flux este mai fluidă și de "tip hawaian".

Fluxul de lavă a întâlnit în drumul său un obstacol, muntele Todoque, astfel încât s-a împărțit în trei cursuri, din care unul se scurge pe unul dintre versanți, iar celelalte două s-au oprit.

Potrivit sistemului european de observare terestră Copernicus, suprafața afectată de lavă este în continuă creștere. Lava a acoperit deja 258 de hectare de teren și a afectat 686 de construcții, dintre care 589 au fost distruse total.

Potrivit informației actualizate a Departamentului de Securitate Națională (DSN) din Spania, erupția nu a afectat semnificativ calitatea aerului.

Populația din zonele afectate a fost însă sfătuită să rămână în interior, ca urmare a riscului căderii de cenușă și să respecte distanța de excludere de 2.5 km în jurul centrelor de emisie pentru a evita pericolul exploziilor piroclastice și emanațiilor de gaze.

Aeroportul din insulă este funcțional, deși nicio companie aeriană nu a operat vreun zbor în cursul zilei de luni.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:79 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău