La Palatul Republicii a avut loc Gala Laureaților „Pedagogul anului”

  • 05 Octombrie 2022 08:22
La Palatul Republicii a avut loc Gala Laureaților „Pedagogul anului”

Cei mai buni dascăli din țară au fost premiați la ediția din acest an a Concursului Republican „Pedagogul anului". Din cele peste o mie de persoane nominalizate la cele trei categorii: Educatorul anului, Învățătorul anului și Profesorul anului, învingători au fost desemnați doar nouă cadre didactice. Gala Laureaților a fost organizată în incinta Palatului Republicii, în contextul Zilei profesionale a lucrătorilor din învățământ, relatează Moldova 1.

Elena Vorotneac este profesoară de limba și literatura română la liceul teoretic „Vasile Alecsandri" din Chișinău. Ea spune că domeniul de activitate a devenit în timp o pasiune, care îi oferă posibilitatea de a schimba destine, transmite TRM.md.

„Au fost momente când am abandonat acest domeniu din cauza salariului, care nu este tocmai cel mai atractiv, dar am revenit aici. De 10 ani sunt la clasă, la catedră împreună cu elevii mei, ador această activitate”, a declarat Elena Vorotneac.

La etapa republicană a Concursului "Pedagogul Anului" au concurat 58 de cadre didactice la trei categorii, iar învingătorii au ridicat premii în valoare de 15, 25 sau 50 de mii de lei.

„Este o recunoaștere a muncii, a efortului și a faptului că profesorii contează. 01.24 Una ce am făcut eu este să mă inspir de la alți colegi, fiindcă măiestria lor mă face mai bună”, spune profesoara liceului „I.L. Caragiale” din Orhei, Irina Iurin.

Tinerii ezită să angajeze în acest domeniu, dar până atunci acesta este salvat de cadrele didactice veterane.

„N-aș spune că e greu să fii profesor, este important să-ți iubesti meseria, să iubesti copiii. Lucrez de 52 de ani în sistemul educational. Le-as spune curaj- tinerei generații, să vină neapărat în sistemul educațional, fiindcă este un sistem extraordinar de frumos, noi creăm viitorul”, spune profesoara liceului „Principesa N. Dadiani” din Chișinău, Ana Gheorghiță.

Prezentă la eveniment, Șefa Executivului a dat asigurări că va identifica soluții pentru problemele din domeniu.

„Ne dorim cu toții ca profesorul să aibă cele mai bune condiții de activitate, în care fiecare elev să-și dezvolte și să devină o personalitate. Ne dorim un sistem educațional modern inovativ, care să corespundă necesităților tuturor copiilor. Proprietatea noastră este să sporim prestigiul profesiei, să determinăm tinerii să devină profesori”, a declarat premierul Natalia Gavrilița.

„Adresez tuturor cadrelor didactice mulțumiri pentru activitatea lor, asiduă de zi de zi, pentru a oferi cunoștințe cu dragoste copiilor noștri. Le doresc succes și noi realizări în activitatea nobilă pe care o au”, a declarat ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală.

instituțiile preuniversitare din țară sunt angajați peste 43 de mii de pedagogi, iar deficitul din sistem este de peste două mii de cadre didactice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:1,03 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău