La Palanca s-a construit o căsuță unicat, suspendată pe un prăsad secular
-
12 Octombrie 2017 02:14
O căsuță din lemn, întitulată sugestiv ”Căsuța cu povești”, a fost construită la muzeul ”Casa Părintească” din Palanca. Aceasta este suspendată pe un prăsad bătrân, care are peste o sută de ani.
”Mă gândeam că va veni timpul cînd acest copac va trebui să fie tăiat. Decât să-l aruncăm, pur și simplu, pe foc, mi-a venit ideea să construim în armonie cu el o casuță cu povești”, spune directoarea muzeului, Tatiana Popa.
Iată că, peste ani, această idee și dorință a doamnei directoare a fost realizată, notează Expresul. Căsuța cu povești a fost construită, iar părul secular stă mândru în continuare în curtea ”Casei părintești”.
”Nu a fost bătut nici un cui în copac. Căsuța stă pe niște piloni siguri. Iar noi ne vom strădui să menținem cât mai mult în viață acest copac”, a subliniat Tatiana Popa.
Și, ca imaginea să fie completă, sub căsuță au fost instalate patru scrânciobe.
Căsuța, cu o suprafață de aproximativ 9 metri pătrați, a fost construită în cadrul Școlii de vară a cioplitorilor în lemn din Uniunea Meșterilor Populari din Moldova, care s-a desfășurat pe teritoriul muzeului în această vară. Lucrările au durat o lună de zile, iar la căsuță au lucrat șapte meșteri populari.
”Este o căsuță unică în Moldova, este visul meu și al copiilor de aici. Căsuța va avea funcția ei de poveste”, a menționat Tatiana Popa. Una dintre poveștile care i se potrivește foarte mult este ”Cine locuiește în căsuța magică”, iar actorii principali vor fi chiar copiii – spectatori.
Potrivit Tatianei Popa, urmează ca în căsuță, care are și două balcoane, să fie instalate două paturi, o masă, scaune. Vor fi puse și geamuri, și ușă.
”Va fi o devărată căsuță, doar că va fi cu povești și spectacole pentru copii”, a precizat dânsa.
De menționat că Școala de vară a cioplitorilor în lemn, organizată la ”Casa Părintească” din Palanca, s-a aflat la cea de a treia ediție. La prima edițe a Școlii de vară, desfășurată în 2004, au fost restabilite coloanele din lemn ale casei – muzeu. La cea de-a doua ediție, desfășurată prin 2007, au fost curățate și reabilitate colonele, poarta de la intrare, precum și mobilierul din muzeu. Au fost realizate și instalate și câteva sculpturi din lemn.