La noi statul te jupoaie, justiția te dezbracă, mafia te mănâncă (Ziarul de Gardă)

  • 19 Septembrie 2013 09:52
La noi statul te jupoaie, justiția te dezbracă, mafia te mănâncă (Ziarul de Gardă)

REVISTA PRESEI DIN 19 SEPTEMBRIE

Ziarul de Gardă relevă că din 600 de mii de moldoveni, care, potrivit datelor oficiale, lucrează peste hotare, doar 2%  își deschid propriile afaceri în Republica Moldova. Publicația încearcă să afle răspuns la întrebarea de ce moldovenii „din afară” nu investesc în afaceri în Republica Moldova?  Republica Moldova este o zonă de risc sporit pentru afaceri curate, regulile de joc nu le fac legile, ci clanurile de partid și de la guvernare. La noi statul te jupoaie, justiția te dezbracă, mafia te mănâncă.

Ziarul de Gardă dezvăluie că traficanții de droguri și liderii unor grupări criminale internaționale specializate în comercializarea stupefiantelor sunt eliberați din arest cu ajutorul unor judecători compromiși. Aceștia argumentează că infractorii ar avea la întreținere „minori” cu vârsta de 23 de ani. Alți lideri ai grupărilor, prinși în flagrant cu kilograme de substanțe narcotice, au fost condamnați cu suspendare pentru că„regretă  cele săvârșite și au garantat instanței că epizodul criminal va fi ultimul”. ZdG a aflat cine sunt principalii lideri care dețin piața drogurilor din R. Moldova.

Constantin Tănase comentează în Timpul  apelul liderului PLDM, Vlad Filat, la unitate națională în jurul integrării europene și la rezistență solidară în fața șantajului venit din partea Moscovei. Publicistul îi reproșează politicianului că „unitatea națională nu înseamnă deloc unitatea moldovenilor jefuiți în jurul celor care jefuiesc”. Autorul observă un început de campanie electorală în care Filat încearcă să se repoziționeze ca drept singurul și unicul promotor al ideii de integrare europeană și lider național capabil să reziste „șantajului venit din partea Moscovei”. Când Filat se „repoziționează”, se clatină corăbioara Coaliției, susține Cosntantin Tănase în Timpul.  

Fabricile de spirt din Basarabia, obiecte strategice pentru URSS. Adevărul relevă că după ocuparea Basarabiei, sovieticii au naționalizat toate cele 72 de întreprinderi vinicole, alcoolul etilic produs acolo fiind folosit pentru producerea cauciucului sintetic, extrem de necesar Uniunii Sovietice pentru industria militară. Toate întreprinderile din industria vinului și de producere a alcoolului etilic din Basarabia au fost naționalizate într-o singură zi, pe 19 septembrie 1940.

Sanatorii și licee teologice în locul gimnaziilor pustii, titrează Adevărul. Scăderea natalității și migrația au pustiit și instituțiile școlare din Capitală. În multe școli construite pentru 1000 de elevi au rămas doar câte 200 de copii. Anul trecut în Capitală s-au închis șapte școli, iar anul acesta alte cinci instituții și-au sistat activitatea. Managerii școlilor din Chișinău care urmează să fie reorganizate, încearcă să le reprofileze ca să evite dispariția instituțiilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,03 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
20
Wed
11
Arhivă Radio Chișinău