La New York, record la licitație pentru Degas și un bronz de Picasso

  • 15 Mai 2022 15:06
La New York, record la licitație pentru Degas și un bronz de Picasso

O sculptură "Petite danseuse de quatorze ans", de Edgar Degas, a făcut senzație joi seară la casa de licitații Christie's din New York, fiind vândută cu 41,6 milioane de dolari, cel mai mare preț pentru o lucrare a artistului francez, în timp ce un record a fost stabilit și pentru un bronz de Picasso, informează AFP, potrivit Agerpres.

Lucrarea lui Degas (1834-1917) este un bronz delicat, cu patină brună, care înfățișează în mod realist și detaliat o tânără balerină în fustă de muselină, cu o panglică în păr. Nu este originalul artistului, expus la National Gallery of Art din Washington, ci una dintre versiunile executate la zece ani după moartea impresionistului francez de către Adrien-Aurelien Hebrard.

Acest aspect nu a împiedicat însă stabilirea unui nou record pentru Degas. Precedentul, din 2015, la Londra, de 22,2 milioane de euro, fusese stabilit de o altă versiune a micii dansatoare.

Sculptura, estimată de casa Christie's la 20-30 de milioane de euro, era una dintre cele 12 piese din colecția Annei Bass, o femeie de afaceri americană, decedată în 2020, care a fost căsătorită cu Sid Bass, proprietarul și moștenitorul unui imperiu petrolier din Texas.

Toate operele au fost expuse în timpul vieții sale în apartamentul său de lux de pe Fifth Avenue din Manhattan: printre acestea, două lucrări ale expresionistului american Marc Rothko (1903-1970), dintre care "Untitled (Shades of red)" a fost vândută cu 66,8 milioane de dolari, și trei tablouri de Claude Monet (1840-1926). Lucrarea sa "Parlement, soleil couchant", un ulei pe pânză în același timp sumbru și luminos, a fost vândută pentru 75,96 milioane de dolari.

 


Foto: (c) SARAH YENESEL / EPA



În aceeași seară, Christie's a anunțat că o sculptură de Pablo Picasso, "Tete de femme (Fernande)", a devenit cel mai scump bronz al artistului vândut vreodată la licitație, fiind adjudecat cu 48,48 milioane de dolari. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău