La Muzeul Național de Istorie a Moldovei va avea loc pe 2 august un eveniment de omagiere a omului de cultură Ion Ungureanu

  • 01 August 2017 16:15
La Muzeul Național de Istorie a Moldovei va avea loc pe 2 august un eveniment de omagiere a omului de cultură Ion Ungureanu

Miercuri, 2 august, ora 15.00,  la Muzeul Național de Istorie a Moldovei va avea loc un eveniment de omagiere a omului de cultură Ion Ungureanu, regizor, ministru al Culturii în primul Guvern ales în mod democratic al Republicii Moldova (1990-1994).

În program: lansare CD „Cine m-a strigat?- poeme de Grigore Vieru în lectura lui Ion Ungureanu; recital muzical susținut de soprana Mariana Bulicanu (Opera Națională) și Ionel Manciu(vioară), Academia de muzică Guildhall, Londra, acompaniază la pian Rodica Caraulan. Participă oameni de cultură, scriitori, actori, colegi și discipoli ai lui Ion Ungureanu.

Evenimentul este organizat de Direcția Cultură a Primăriei Chișinău.

Ion Ungureanu s-a născut pe 2 august 1935. În 1960 a absolvit Școala teatrală „B. Șciukin” din Moscova. A fost unul dintre fondatorii Teatrului „Luceafărul” și director în perioada de aur a acestei instituții, care promova limba și cultura națională, actorii, dramaturgii, compozitorii și artiștii plastici din Moldova. Acuzat de „naționalism”, este nevoit să părăsească Chișinăul și pleacă la Moscova. Revine la Chișinău în anii renașterii naționale, a fost deputat în primul Parlament și cel care a citit Declarația de Independență a Republicii Moldova, pe 27 august în 1991, în Piața Marii Adunări Naționale.

Ca ministru al Culturii, în perioada 1990-1994, Ion Ungureanu a contribuit la deșteptarea conștiinței naționale, a repus statuia domnitorului Ștefan cel Mare la locul inițial, a instalat monumentul Lupoaicei din fața Muzeului Național de Istorie, a redenumit Teatrul Național în „Mihai Eminescu”, a contribuit la deschiderea Teatrului „Eugen Ionesco”, a Teatrului poetic „A. Mateevici”, a Liceului „Ciprian Porumbescu”, la completarea Aleii Clasicilor etc.

Ion Ungureanu s-a stins din viață pe 28 ianuarie 2017.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău