La Moldovagaz nu a fost asigurată o gestiune economico-financiară transparentă și conformă, audit

  • 03 Martie 2023 13:15
La Moldovagaz nu a fost asigurată o gestiune economico-financiară transparentă și conformă, audit

Sistemele și procesele de guvernanță și operaționale ale SA „Moldovagaz”, inclusiv cele de luare a deciziilor nu au asigurat o gestiune economico-financiară transparentă, conformă și profitabilă. Utilizarea mijloacelor circulante pentru efectuarea unor investiții și cheltuieli netransparente, neproductive, economic neargumentate și nejustificate au împiedicat atingerea scopurilor statutare care să genereze efecte tangibile de diminuare a datoriilor față de compania rusească „Gazprom”. Constatările se regăsesc într-un raport de audit prezentat de Curtea de Conturi în plenul Parlamentului, transmite IPN.

Sergiu Știrbu, membru al Curții, a declarat că, deși în ultimii trei ani se atestă o eficientizare a cheltuielilor și investițiilor efectuate de SA „Moldovagaz”, acestea nu sunt în măsură să elimine efectele gestiunii neconforme și ineficiente a patrimoniului societății în perioada anilor 199-2018.

În perioada 2014-2021, au fost înregistrate două miliarde lei pierderi în rețea, dintre care 900 de milioane de lei au fost acceptate de regulator. Aceste 900 de milioane au fost incluse în tarif și pentru care cetățenii. Restul – 1,1 miliarde sunt bani neîncasați de companie.

S-a mai constatat că „Moldovagaz” a cheltuit pentru construcția sediului de pe str. Pușkin, 64 aproximativ 500 de milioane de lei. Aceasta, în timp ce costul estimat inițial al sediului erau de 230 de milioane lei. Majoritatea documentelor aferente construcției au dispărut sau au fost distruse.

Președintele SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a declarat în plen că toate documentele de care dispune compania au fost oferite echipei de audit de la Curtea de Conturi. Acesta spune că și el a aflat acum că există o începere la „Chișinău-Gaz, sigilată, în care se păstrau documentele.

Cât despre construcția sediului noi din strada Pușkin, acesta spune că în septembrie 2019 au fost sesizate organele de drept pentru elucidarea circumstanțelor. „În ceea ce ține nemijlocit de construcția acestei clădiri, noi tot am avut întrebări. Din 2019 și până astăzi nu au fost informații care au este evoluția acestuia dosar”, a spus Vadim Ceban.

„Curtea, nu că a avut acces limitat la toate documentele, rog să înțelegeți un lucru, aceste documente nu au fost găsite în general. Dacă nu era să existe această misiune de audit, nici nu era să se cunoască sunt, nu sunt și dacă sunt, unde sunt aceste documente. Pentru că aceste documente au fost ridicate în cadrul unui dosar penal de către organele de drept cu mult timp în urmă. Când echipa de audit a mers și a solicitat documentele aferente acestei construcții, care fără TVA se ridică la jumătate de miliard de lei, la „Moldovagaz” aceste documente nu erau. Ne-am adresat la organele de drept, nici ele nu au găsit vreo urmă a acestor documente. Într-un final, datorită insistenței auditorilor noștri, după două luni, am dat în sfârșit de această încăpere închisă în incinta „Chișinău-gaz””, a declarat președintele Curții de Conturi, Marian Lupu. Potrivit lui, acolo au fost depistați saci goi și era clar că acolo au fost ținute documente, însă cineva a intrat în acea încăpere și nu o dată.

Raportul auditului a fost remis Parlamentului, președintelui țării, Guvernului, dar și ministerelor de ramură. De asemenea, Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, Agenției Proprietății Publice, dar și Procuraturii Generale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
-1,76
Fum
Umiditate:80 %
Vint:0 m/s
Tue
0
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Arhivă Radio Chișinău