La Minsk a început procesul împotriva opozantei Maria Kolesnikova

  • 04 August 2021 14:07
La Minsk a început procesul împotriva opozantei Maria Kolesnikova

La Minsk s-a deschis miercuri procesul, cu ușile închise, împotriva uneia dintre personalitățile cele mai importante ale mișcării de contestare din Belarus în 2020, flautista Maria Kolesnikova, acuzată că a intenționat să înlăture de la putere regimul autoritar al președintelui Aleksandr Lukașenko, relatează France Presse, potrivit Agerpres.

Maria Kolesnikova, încarcerată de zece luni, este judecată împreună cu avocatul său Maxim Znak, potrivit agenției oficiale Belta.

Cei doi riscă până la 12 ani de închisoare pentru "complot cu scopul capturării puterii" și șapte ani de detenție pentru "apeluri la acțiuni de natură să aducă atingere securității naționale".

Acest proces intervine în timp ce, în ultimele săptămâni, regimul lui Aleksandr Lukașenko a amplificat represiunea împotriva participanților și organizatorilor mișcării de contestare, fără precedent, din vara și toamna anului trecut, când zeci de mii de oameni au ieșit în stradă pentru a denunța realegerea frauduloasă a președintelui belarus pentru a șasea oară.

Maria Kolesnikova a fost arestată în septembrie după ce a rezistat unei tentative de expulzare forțată din propria țară. Potrivit opozantei, serviciile speciale belaruse (KGB) au răpit-o de pe o stradă din Minsk, apoi i-au pus un sac pe cap pentru a o transporta la frontiera ucraineană.

Ea și-a rupt pașaportul și a refuzat să părăsească țara, fiind dusă la închisoare.

Kolesnikova și celălalt acuzat, Maxim Znak, au lucrat pentru Viktor Babarîko, contracandidatul președintelui belarus, recent condamnat la 14 ani de închisoare pentru o presupusă fraudă.

Cei doi au participat la Consiliul de coordonare, constituit după alegerile contestate din august 2020 pentru a organiza tranziția pașnică a puterii.

Maria Kolesnikova a făcut parte din trio-ul de femei propulsate la conducerea mișcării de contestare, împreună cu Svetlana Tihanovskaia, candidată la prezidențiale în locul soțului ei încarcerat, și Veronika Țepkalo. Ultimele două au fugit din țară, sub presiunea autorităților.

Mii de manifestanți și opozanți au fost închiși sau constrânși să ia calea exilului din toamna anului 2020 și până în prezent. Minskul este de asemenea acuzat și pentru persecutarea unora dintre cei care au fugit din țară.

Cel mai recent caz este cel al lui Vitali Șișov, liderul unei organizații neguvernamentale, cu sediul la Kiev, care ajuta opozanții regimului belarus. Tânărul, dat dispărut marți dimineață după ce ieșise din casă să facă jogging, a fost găsit miercuri spânzurat într-un parc din capitala ucraineană.

Organizația sa a acuzat imediat Minskul de asasinarea lui Șișov, în timp ce poliția ucraineană nu a exclus o crimă camuflată în sinucidere și a deschis dosar penal pentru "ucidere cu premeditare".

Această tragedie a intervenit la scurt timp după incidentul petrecut la Jocurile olimpice de la Tokyo cu atleta belarusă Kristina Tsimanovskaia, amenințată cu repatrierea forțată pentru critici exprimate la adresa federației sale pe rețelele de socializare. Ea a spus că se teme că va fi trimisă la închisoare, Polonia acordându-i o viză umanitară. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:48 %
Vint:3,09 m/s
Wed
15
Thu
8
Fri
8
Sat
7
Sun
4
Arhivă Radio Chișinău