La Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare au fost discutate soluții și angajamente pentru producătorii de cereale

  • 16 Februarie 17:35
La Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare au fost discutate soluții și angajamente pentru producătorii de cereale

În contextul dificultăților cu care se confruntă producătorii de cereale, în special cei din sudul țării, la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a avut loc o ședință între vicepremierul Vladimir Bolea, prim-ministrul Dorin Recean, agricultori și reprezentanții protestatarilor, potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare.

Oficialii au reiterat angajamentul autorităților față de dezvoltarea sustenabilă a agriculturii și sprijinirea agricultorilor, în scopul asigurării securității alimentare a țării și creșterii economice.

Vicepremierul Vladimir Bolea a propus crearea unui mecanism de garantare a creditelor, administrat de către Organizația pentru Dezvoltare Agricolă (ODA), pentru a le facilita accesul la finanțare pentru continuarea și dezvoltarea activităților agricole. S-a propus ca mecanismul de garantare a creditelor să aibă o valoare de 500.000 lei per solicitant. Mai mult, statul se angajează să garanteze 90% din valoarea creditului, o măsură de sprijin care subliniază angajamentul guvernamental față de sectorul agricol și recunoaște importanța acestuia pentru economia națională.

S-a convenit că marți, la ora 10:00, oficialii vor reveni cu detalii suplimentare referitoare la modalitățile prin care mecanismul de garantare ar putea fi pus în aplicare. Tot marți, un alt punct pe agenda discuțiilor va fi clarificarea situației privind motorina donată de partea română.

Reamintim că, din data de 15 februarie și până pe 15 martie, agricultorii care au înregistrat pierderi în urma calamităților din anul 2023, pot merge la oficiile teritoriale ale AIPA ca să depună dosarele pentru a beneficia de suportul oferit de Guvern, în valoare totală de 50 mln lei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:4,12 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău