LA LIBRE BELGIQUE | Marea Britanie nu va recunoaște independența Cataloniei

  • 20 Octombrie 2017 13:39
LA LIBRE BELGIQUE | Marea Britanie nu va recunoaște independența Cataloniei Sursa: www.lalibre.be

Premierul britanic Theresa May l-a asigurat pe omologul său spaniol că Marea Britanie nu va recunoaște o declarație de independență a Cataloniei, a declarat un purtător de cuvânt din Downing Street, deoarece criza continuă în Spania - între Madrid și separatiști.

Cei doi șefi de guvern au vorbit la telefon în timpul zilei, notează La Libre Belgique.

"Cei doi lideri au discutat despre situația actuală din Catalonia, iar premierul a reiterat faptul că Marea Britanie consideră în mod clar că referendumul nu are temei juridic și că orice declarație de independență unilaterală ar fi incompatibilă cu statul de drept. D-na May a adăugat că Marea Britanie nu va recunoaște o asemenea declarație de independență", a indicat purtătorul de cuvânt.

Această declarație vine la mai mult de două săptămâni după referendumul ilegal de autodeterminare organizat pe 1 octombrie în Catalonia. Guvernul conservator al lui Mariano Rajoy este în plină încleștare cu liderii catalani, care intenționează să declare unilateral independența.

La 1 octombrie, Ministerul britanic de Externe a reacționat spunând că "legea spaniolă și Constituția spaniolă trebuie să fie respectate", adăugând că "Spania este un aliat apropiat și un bun prieten a cărui forță și unitate ne interesează".

La rândul său, premierul scoțian, Nicola Sturgeon, le-a cerut autorităților spaniole să respecte "dreptul catalanilor de a-și decide propriul viitor" într-un discurs care a încheiat congresul Partidului Național Scoțian (SNP). În timpul acestui  congres, partidul separatist a adoptat o moțiune prin care susține inițiativa unilaterală în vederea independenței catalane și îi cere Madridului "să respecte votul masiv în favoarea lui 'da'".

Traducerea: Rodezia Costea

Sursa: Rador

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:5,14 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
13
Fri
13
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău