Proiectul transfrontalier „Zona de cooperare transfrontalieră România-Republica Moldova”. O nouă Unitate de Primiri Urgențe a fost inaugurată la Institutul de Medicină Urgentă

  • 04 Mai 2023 12:35
Proiectul transfrontalier „Zona de cooperare transfrontalieră România-Republica Moldova”. O nouă Unitate de Primiri Urgențe a fost inaugurată la Institutul de Medicină Urgentă

La Institutul de Medicină Urgentă a fost deschisă astăzi o nouă Unitate de Primiri Urgențe, în cadrul proiectului SMURD-2, finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate, scrie Radio Chișinău.

Noua Unitate de Primiri Urgențe dispune de sisteme proprii de Tomografie Computerizată, Ultrasonografie, Radiografie, Laborator de urgență, săli pentru mici intervenții chirurgicale, cabinete specializate pentru examinări și proceduri medicale.

Deschiderea Unității de Primiri Urgențe a fost salutată de președinta Maia Sandu.

 „ Vrem ca aceste standarde europene care sunt aici, să fie în toate spitalele din țară. Nimeni nu-și dorește să ajungă la Spitalul de Urgențe, dar odată ajuns aici își pune toate speranțele că viața va fi salvată, că sănătatea va fi protejată. Crearea condițiilor bune de muncă este un element extrem de important pentru ca să creștem calitatea serviciilor medicale. Putem să construim o țară dezvoltată, cu oameni sănătoși și educați. Aici este investiția cea mare și vom continua această investiție”, a spus Maia Sandu.

Acest departament de Primiri Urgențe este la fel de dotat ca orice secție similară din instituțiile medicale europene, a spus ministra Sănătății Ala Nemerenco.

 Construcția și instalațiile din secție au costat circa 49 mln de lei, dintre care 15 mln a fost contribuția UE și 34 au fost acordați de către Ministerul Sănătății de la buget. Echipamentele aproape toate au fost procurate cu suportul partenerilor internaționali. Noul departament dispune de un tomograf, un aparat de ultrasonografie și paturi speciale. Secția are circa 2000 de metri pătrați și este cea mai mare din țară. Aceasta este delimitată în mai multe zone, printre care cea de resuscitare, cea de evaluare a urgențelor și cea de consultare a pacienților”, a spus Ala Nemerenco.

Deschiderea noului departament Primiri Urgențe face parte din proiectul SMURD- 2, parte a Programului Operațional Comun România-Republica Moldova. Inspectorul general al IGSU România, Dan Paul Iamandi:

 „Proiectul SURD-2 este al doilea cel mai important pentru cele două țări de pe malurile Prutului. A existat un SMURD-1, acesta este SMURD-2 și, cu siguranță, urmează SMURD-3. Văzând mulțumirea din ochii medicilor și a asistenților, mi-am dat seama că aici am reușit”, a spus  Dan Paul Iamandi.

La evenimentul de inaugurare a fost prezent și ambasadorul României în Republica Moldova, Cristian-Leon Țurcanu. El a subliniat că deschiderea acestei secții cu  medicale de urgență la standarde europene este un exemplu de beneficii palpabile ale politicile pro-europene.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
9,96
Nori împrăștiați
Umiditate:84 %
Vint:5,66 m/s
Sat
11
Sun
10
Mon
7
Tue
6
Wed
6
Arhivă Radio Chișinău