La inițiativa președintelui Joe Biden, G7 va lansa un plan mondial de infrastructură pentru a contracara China

  • 12 Iunie 18:28
La inițiativa președintelui Joe Biden, G7 va lansa un plan mondial de infrastructură pentru a contracara China

Grupul celor șapte puteri economice (G7) va elabora un plan masiv de construire de infrastructuri în țările în dezvoltare, cu obiectivul de a contracara inițiativa de același fel a Chinei denumită Belt and Road, sau Noul Drum al Mătăsii, au anunțat sâmbătă diplomați și Casa Albă în timpul summitului G7 aflat în desfășurare în Marea Britanie, relatează agențiile AFP și DPA, citate de Agerpres.

Proiectul, propus de președintele american Joe Biden, este denumit ''Să construim din nou o lume mai bună'' (Build Back Better World - B3W) și este menit să ajute aceste țări să se redreseze în urma pandemiei, fiind axat pe combaterea schimbărilor climatice, sănătate, sectorul digital și egalitatea de gen, menționează Casa Albă într-un comunicat.

Statele din G7 și aliații lor vor folosi această inițiativă pentru a mobiliza capitalul privat pentru domeniile menționate și ea va oferi un parteneriat transparent pentru infrastructură în vederea alocării a circa 40 de trilioane de dolari de care statele în dezvoltare au nevoie până în anul 2035, mai afirmă președinția americană.

''Aceasta nu este doar despre a ne confrunta sau a lua locul Chinei. Dar până acum noi nu am oferit o alternativă pozitivă care să reflecte valorile noastre, standardele noastre sau modul nostru de a face afaceri'', explică demersul un responsabil de rang înalt din administrația Biden.

Deocamdată nu este însă clar cum va funcționa exact acest plan și de ce fonduri va avea el nevoie în final, nici de unde vor veni aceste fonduri.

Este clar în schimb că avem o idee menită să concureze economic și politic inițiativa chineză Belt and Road (BRI), lansată de președintele chinez Xi Jinping în anul 2113 și care constă într-un plan în valoare de trilioane de dolari pentru proiecte de infrastructură și alte investiții realizate de China în special în Asia și Europa.

Peste 100 de țări au semnat cu China acorduri în cadrul inițiativei Belt and Road, pentru proiecte precum construcția de căi ferate, porturi, autostrăzi și alte elemente de infrastructură.

Criticii inițiativei chineze susțin că Beijingul caută prin aceasta să creeze o variantă modernă a vechiului Drum al Mătăsii care să conecteze China de Asia și Europa ca un vehicul pentru expansiunea comunismului chinezesc. Conform Beijingului, astfel de păreri trădează ''beția imperială'' a multor puteri occidentale.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
28,24
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:1,54 m/s
Tue
23
Wed
24
Thu
27
Fri
25
Sat
23

Curs oficial BNM 02 August 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.2731 -0.0101
USD 17.8788 -0.0446
RON 4.3236 -0.0006
UAH 0.6664 -0.0004
RUB 0.2451 0.0001
Arhivă Radio Chișinău