La Iași va fi înființat un liceu destinat copiilor supradotați

  • 17 Septembrie 2018 22:34
La Iași va fi înființat un liceu destinat copiilor supradotați

Președintele Consiliului Județean Iași, Maricel Popa, a anunțat luni, în cadrul unei conferințe de presă, că în Iași va fi înființat un liceu de excelență, care urmează a fi destinat copiilor supradotați.

Potrivit sursei citate, liceul de excelență urmează să funcționeze într-o instituție dezafectată de mai mulți ani, unde a funcționat Grupul Școlar 'Dumitru Mageron' din Iași.

"Va fi un liceu de excelență. Este un proiect pilot la nivel național. Vom susține și finanța acest proiect din bugetul CJ. Inspectoratul Școlar se va ocupa de selecția elevilor pentru acest liceu. La noul liceu profesorii foarte buni vor preda la clase matematică, fizică, filologie. Practic, vor fi toate domeniile într-un singur loc. Spre exemplu, la ora actuală la Centrul Excelență ProRuralis (unde învață copiii cu performanțe la învățătură care provin din familii defavorizate din mediul rural - n.r) sunt cinci copii într-un liceu, zece în alt liceu, și se adună la un alt liceu. Cred că este mai bine ca decât să meargă copiii la diferite clase din diferite licee din oraș, mai bine merg profesorii la clasa respectivă", a declarat Maricel Popa.

La liceul de excelență elevii vor beneficia nu doar de cursuri predate la un nivel mult mai înalt decât în restul școlilor, ci și de dotări de ultimă oră. Potrivit șefului CJ Iași, în această unitate tablele clasice vor fi înlocuite cu table digitale.

În prezent, la Iași există două centre de excelență.

Centrul Regional pentru Tineri Capabili de Performanță Iași este primul înființat în România, destinat copiilor supradotați, prin ordinul Ministerului Educației din 2001. Această unitate și-a continuat activitatea și în acest an școlar cu denumirea de Centrul de Excelență (CEX) Iași, ca instituție cu personalitate juridică, înființată tot printr-un ordin al ministerului de resort din 2013.

De la înființare și până acum, Centrul de Excelență Iași a avut și are rolul de a asigura tinerilor cu abilități speciale o pregătire deosebită, bine focalizată pe aptitudinile și nevoile lor de instruire, de a promova metodologii și instrumente pentru depistarea valorilor autentice și stimularea creativității specifice.

Cel de-al doilea centru de excelență, ProRuralis se adresează copiilor din mediul rural cu un coeficient de inteligență ridicat, care au rezultate la învățătură foarte bune, dar care nu au resurse materiale și financiare de a urma o școală pe măsura calității lor. Acest al doilea centru este susținut financiar de diferiți întreprinzători sau politicieni locali.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău