La Iași are loc faimosul Târg național de ceramică tradițională „Cucuteni 5.000”. Meșteri olari din Republica Moldova se află printre invitați

  • 24 Iunie 2022 16:50
La  Iași are loc faimosul Târg național de ceramică tradițională „Cucuteni 5.000”. Meșteri olari din Republica Moldova se află printre invitați

Târgul național de ceramică tradițională „Cucuteni 5.000” de la Iași va avea loc anul acesta începând cu 24 iunie 2022 și va fi accesibil până duminică, 26 iunie 2022, în Parcul Copou. Manifestarea, care are ca principal scop promovarea ceramicii tradiționale din cele mai importante centre de olărit, îi va avea ca invitați, pe lângă meșterii olari din România, și pe cei din Republica Moldova și Ucraina.

Nu vor lipsi, la fel ca la edițiile din anii trecuți, meșteri olari din Cătămărăști Deal și Dorohoi (județul Botoșani), Braniștea (județul Galați), Corund și Miercurea Ciuc (județul Harghita), Schitu Stavnic – Voinești (județul Iași), Marginea (județul Suceava), Horezu și Lungești (județul Vâlcea), dar și cei din Chișinău, Nisporeni, Drochia și Iurceni (Republica Moldova) și din regiunea Cernăuți (Ucraina), scrie BZI.

Târgul național de ceramică tradițională „Cucuteni 5.000” atrage meșteri olari din importante centre de ceramică ale României și din Republica Moldova sau Ucraina, având ca scop promovarea și stimularea acestui meșteșug străvechi. Târgul de la Iași se impune an de an prin participarea unui număr însemnat de meșteri, care păstrează nealterată ceramica tradițională, prin frumusețea, varietatea și calitatea exponatelor, acordând totodată o mare atenție promovării tinerilor olari. La acesta participă mii și mii de vizitatori. Aceștia pot achiziționa și produse tradiționale din ceramică.

Meșterii expun creații realizate prin metode vechi și care sunt scoase la vânzare. Dincolo de cele ornamentale, aceștia vin și cu o varietate de obiecte care au o utilitate practică. Mai mult, fiecare dintre etapele evoluției umane se regăsește și astăzi în mod direct sau indirect în meșteșugurile tradiționale românești, în modelajele și pictura care individualizează obiectele din lut și ceramică. Multe dintre acestea conțin simboluri transmise din generație în generație, ele putând să ducă pe firul istoriei adevărate povești despre felul de viață al oamenilor, al relațiilor dintre ei, al credințelor, obiceiurilor și temerilor lor.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău