La Iași a fost dat start campaniei „Adevărata Basarabie”

  • 21 Martie 2023 16:03
La Iași a fost dat start campaniei „Adevărata Basarabie”

Asociația Tinerilor Români din Afara Granițelor din Iași (ATRAG Iași) organizează, în fiecare primăvară, o suită de proiecte culturale – Campania „Adevărata Basarabie”. În acest an, se desfășoară cea de a XI-a ediție a campaniei și are loc în perioada 18 Martie – 26 Mai, transmite Radio Chișinău.

Proiectele desfășurate se axează pe valorile socio-culturale, schimb intercultural, artă, film, teatru, conferințe, divertisment. Scopul desfășurării Campaniei „Adevărata Basarabie” este promovarea valorilor culturale și artistice  comune celor doua maluri ale Prutului prin stimularea participării active a tinerilor români în cadrul activitaților socio-culturale din  Iași. La evenimentele organizate sunt așteptați toți cei care își doresc să descopere sau să cunoască mai mult despre cultura, tradițiile și valorile de dincolo de Prut.

Calendarul campaniei :

18 Martieeveniment de deschidere a campaniei „Adevărata Basarabie”, cu genericul „Alumni`s Night”, desfășurat sub forma unei seri de socializare cu membrii alumni ai asociației.

24 MartieMiss&Mister Basarabia. Evenimentul se desfășoară sub forma unui concurs de talente, care va identifica cuplul ce va primi titlul de Miss și Mister Basarabia 2023. Acesta va avea loc în Master Club Iași, ora 20:00, iar invitatul special al serii este Lia Taburcean. Biletele pot fi achiziționate printr-un mesaj la pagina de Instagram a asociației - @atragiasi.

8-9 AprilieCupa Unirii la Fotbal reprezintă unul din evenimentele din cadrul campaniei care presupune o serie de meciuri amicale de fotbal. Echipele sunt formate din voluntarii asociațiilor membre Federației Tinerilor Basarabeni, Alianței Națională a Organizațiilor Studențești din România și Federației Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret din Iași.

4 MaiSeara filmului basarabean. Evenimentul se va desfășura în Grădina Palas, iar accesul pentru vizionarea filmului „La limita de jos a cerului”, în regia lui Igor Cobileanski, va fi gratuit pentru toată lumea.

12-14 MaiExcursia „Cunoaște Basarabia”. Aceasta va dura 3 zile și va include vizite la cele mai cunoscute locuri din Republica Moldova: or. Chișinău, Orheiul Vechi, Cricova etc. În aceste zile, tinerii români vor avea ocazia să descopere frumusețea meleagurilor basarabene, să guste din bucatele tradiționale și să-și creeze amintiri frumoase alături de colegii lor de peste Prut.

16 MaiSpectacol de teatru. În acest an, ATRAG își propune să aducă pe scena Iașiului trupa Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău.

26 MaiGala de închidere a campaniei, care va marca, totodată, și cei 18 ani de la înființarea asociației. Gala va reuni membri ai asociațiilor de basarabeni din toată România și ai organizațiilor studențești din Iași pentru a totaliza reușitele campaniei și celebra „majoratul” asociației.

„Cu scopul de a face cunoscut publicului ieșean, dar și nu numai, valorile și cultura de dincolo de Prut, această campanie este organizată în fiecare an, fiind o tradiție în asociația noastră. De asemenea, prin proiectele campaniei încercăm să creăm acel sentiment de „Acasă”, aici la Iași.” – Victor Cojocaru, președinte ATRAG Iași

„Prietenie, ambiție, integritate, românism și excelență – acestea sunt valorile care au stat la baza creării celei mai frumoase tradiții ale ATRAG-ului – Campania „Adevărata Basarabie”. Este un mod unic de a integra valorile socio-culturale ale Basarabiei în spațiul ieșean, de a motiva studenții să se implice în cadrul activităților și de a aduce împreună tinerii de pe cele două maluri ale Prutului.” – Mădălina Nicolaescu, manager al Campaniei „Adevărata Basarabie”

Tags

Alte Noutati

LIVE: Probleme la zi
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:4,63 m/s
Thu
7
Fri
9
Sat
9
Sun
8
Mon
10
Arhivă Radio Chișinău