La Iași a avut loc Gala festivă de încheiere a celei de-a XIV-a ediții a Proiectului Național „Ambasadorii Unirii”. Au participat elevi din România, Republica Moldova și din Cernăuți, Ucraina
-
12 Iunie 2024 13:31
Vineri, 7 iunie 2024, s-a desfășurat la Ateneul Național din Iași gala festivă de încheiere a celei de-a XIV-a ediții a Proiectului Național „Ambasadorii Unirii” (1 septembrie 2023 – 30 iunie 2024), organizat de Școala Gimnazială „Bogdan Petriceicu Hasdeu” Iași în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași, Inspectoratul Școlar Județean Iași, Ateneul Național Iași, Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași, Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași, Muzeul Municipal „Regina Maria” Iași, Serviciul Județean Iași al Arhivelor Naționale ale României, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iași, Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Românești din Cernăuți – Ucraina, Direcția Generală Educație – Cultură Fălești, Republica Moldova, Liceul Teoretic „Ioan Cuza” Chișinău, Filiala Iași a Societății de Științe Istorice din România și Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” Iași.
Inclusă în Calendarul proiectelor de educație extrașcolară naționale și internaționale finanțate de Ministerul Educației, această ediție a fost dedicată memoriei regretatului profesor de matematică Ionel Nechifor, fost director al școlii organizatoare (1949-2023) în perioada 2000-2016, inițiator al proiectului, scrie BZI.ro.
In cadrul galei, invitații de onoare – prof. dr. Sergiu Constantin Enea, Inspector Școlar General Adjunct al I.S.J. Iași, prof. dr. Eliza Ilie, Inspector Școlar pentru Istorie și Științe Socio-umane al I.S.J. Iași, prof. Mariana Osadța, Șef al Direcției Generale Educație – Cultură Fălești, Republica Moldova și prof. Natalia Demciucena, Directorul Școlii Populare de Artă și Civilizație Românească „Ciprian Porumbescu” din cadrul Centrului Bucovinean de Artă pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Românești din Cernăuți, Ucraina – au evidențiat valențele educative ale proiectului, reliefând consistența și trăinicia parteneriatelor dintre instituțiile reprezentate și școala hasdeeană din Tătărași și omagiind, alături de elevii și cadrele didactice din școala organizatoare, din Cernăuți, din Fălești, din Bârlad, din Suceava, din Roman și de la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” Iași, spiritul solidarității unioniste și momentele fondatoare ale statului național unitar român evocate în tematica proiectului.
După luările de cuvânt ale invitaților de onoare, programul galei a continuat cu deschiderea, de către prof. Brîndușa Verdeși, a expoziției tematice „Ipostaze ale Unirii”, reunind lucrări premiate la secțiunea de arte plastice a fazelor județeană și națională ale Concursului școlar interdisciplinar „Românii în veacul construcției naționale. De la Unirea Principatelor la recunoașterea internațională a Marii Uniri”, ediția a IV-a, desfășurate în intervalele 24 Ianuarie – 31 martie 2024 și respectiv 1 aprilie – 31 mai 2024.
A urmat spectacolul omagial „Unirea, națiunea a făcut-o!”, cu momente artistice interpretate de elevi ai școlii gazdă, de elevi ai unor instituții școlare partenere din Iași, Suceava, Roman și Bârlad, cu participarea extraordinară, în calitate de invitați speciali, a unor elevi din Cernăuți și din Raionul Fălești, premiați la această ediție a concursului din cadrul proiectului, într-un program de două ore. Prezentatori au fost Cristina Covataru și Alexandru Sărariu, elevi în clasa a VIII-a la școala organizatoare. Astfel, pe scena Ateneului Național din Iași s-au succedat recitaluri atractive, bine pregătite, susținute de elevii Școlii Gimnaziale „Episcop Iacov Antonovici” Bârlad și ai Colegiului Național „Gheorghe Roșca Codreanu” Bârlad, reuniți – sub coordonarea profesorului Corneliu Constantin Pleșu – într-un formidabil grup folk, „Dacii liberi”, Grupul folk „Echo”, al Colegiului Național „Ștefan cel Mare” Suceava, eleva Anastasia Andaraș, de la Colegiul Național „Roman Vodă” Roman, elevele Alexandra Rusu și Melisia Cheptea , de la Gimnaziul „Eugen Coșeriu” Catranîc, raionul Fălești, Republica Moldova, coordonate de prof. Svetlana Mărgineanu, Ansamblul folcloric „Brâuleț”, al Gimnaziului „Tudor Dron” Mărăndeni, raionul Fălești, Rep. Moldova, coordonat de coregraf Galina Crilic, elevele Elizabeta Demciucena, Anghelina Chibac și Ana Gociu, reprezentante ale Centrului Bucovinean de Artă pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Românești din Cernăuți, Ucraina, însoțite la Iași de prof. Natalia Demciucena, Directorul Școlii Populare de Artă și Civilizație Românească „Ciprian Porumbescu” din cadrul Centrului, elevul Marian Orzetic și duetul vocal format din elevele Denisa Condurachi și Bianca Sandovici, de la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” Iași, Corul „Cantissimo”, al școlii gazdă, dirijat de prof. Mihaela Burcă Micloș, solista Alexia Ana-Maria Țăruș și trupa de teatru „Sic Cogito” a Școlii Gimnaziale „Bogdan Petriceicu Hasdeu” Iași.
Încheierea galei a fost rezervată decernării premiilor pentru elevii prezenți, participanți la secțiunile de concurs, premierea fiind precedată de un bilanț al ediției, prezentat de prof. Claudia Furtună, coordonator al proiectului, alături de echipa managerială a școlii gazdă, din partea căreia au fost rostit alocuțiuni prof. Luminița Doru, Directorul Școlii Gimnaziale „Bogdan Petriceicu Hasdeu” Iași, și prof. Florentina Precup, Director adjunct.