La Haga se așteaptă miercuri o decizie majoră: Curtea Internațională de Justiție va anunța dacă Rusia a încălcat tratatele ONU în Ucraina
-
31 Ianuarie 16:05
Instanța supremă a Națiunilor Unite va decide miercuri dacă Rusia a încălcat un tratat antiterorism prin finanțarea separatiștilor pro-ruși din Ucraina, inclusiv a celor care au doborât zborul MH17 al Malaysia Airlines în 2014, transmite Reuters.
Kievul spune că Rusia a încălcat, de asemenea, un tratat privind drepturile omului prin discriminarea etnicilor tătari și ucraineni din Crimeea, peninsula pe care Rusia a proclamat că a anexat-o de la Ucraina în 2014. Ucraina spune că Rusia a încercat să șteargă cultura etnicilor tătari și ucraineni din Crimeea.
Ucraina a cerut Curții Internaționale de Justiție să declare Rusia vinovată de încălcarea obligațiilor prevăzute în cele două tratate ONU, pe care ambele țări le-au semnat, și să oblige Moscova la plata de despăgubiri.
În cadrul unei audieri la Curtea de la Haga în iunie anul trecut, Rusia a respins acuzațiile Ucrainei, susținând că sunt ficțiuni și „minciuni flagrante". Avocații Moscovei au negat încălcările sistematice ale drepturilor omului pe teritoriul ucrainean pe care îl ocupă și au respins acuzația că ar fi încălcat tratatul ONU împotriva finanțării terorismului.
Kievul a dat Rusia în judecată la cea mai înaltă instanță a Națiunilor Unite în 2017, înainte de invazia pe scară largă declanșată de Vladimir Putin pe 24 februarie 2022.
În acest caz, care a durat aproape șapte ani, Rusia este acuzată de echiparea și finanțarea forțelor pro-ruse, inclusiv a rebelilor care au doborât zborul MH17 al Malaysia Airlines în iulie 2014, ucigând-i pe toți cei 298 de oameni de la bord.
În noiembrie 2022, un tribunal olandez a condamnat în absență doi ruși și un ucrainean la închisoare pe viață pentru rolul lor în acest dezastru.
Hotărârile tribunalului sunt definitive și fără drept de apel, dar acesta nu are nicio modalitate de a-și pune în aplicare hotărârile.
Cu toate acestea, o hotărâre prin care Rusia este găsită responsabilă pentru finanțarea luptătorilor pro-ruși din Ucraina ar putea impulsiona procese separate împotriva Rusiei la Curtea Europeană a Drepturilor Omului și la Organizația Aviației Civile Internaționale.
Vineri, Curtea Internațională de Justiție se va pronunța într-un alt caz în care Ucraina a acuzat Moscova că a aplicat în mod fals Convenția privind genocidul din 1948 pentru a justifica invazia din 24 februarie 2022.