La Haga a început arbitrajul în cauza activelor energetice ucrainene din Crimeea

  • 08 August 2017 18:58
La Haga a început arbitrajul în cauza activelor energetice ucrainene din Crimeea

Tribunalul Internațional de Arbitraj de la Haga a început examinarea plangerii companiei „Naftogaz Ucraina“ și a 6 dintre filialele sale împotriva Rusiei. Companiile cer dreaptă despăgubire pentru confiscarea ilegală a activelor grupului de firme din Crimeea, scrie Ukrainski Novinki.

„Naftogaz“ a estimat anterior prejudiciul suferit la 2,6 miliarde $.

Procesul a fost inițiat de „Naftogaz” și filialele sale – „Chornomornaftogaz”, „Ukrtransgaz”, „LIKVO”, „Ukrgazvidobuvannia”, „Ukrtransnafta” și „Gaz Ukrainî” la 17 octombrie 2016.

Într-o scrisoare datată 19 ianuarie 2017, Rusia a declarat că nu recunoaște competența arbitrajului international în procesul cu „Naftogaz“ și nu a refuzat sa numească reprezentanții sai in instanta.

Anterior, „Naftogaz“ a declarat că, după invazia și ocuparea peninsulei Crimeea, în 2014, Rusia a nationalizat activele companiilor ucrainene fără plata compensațiilor.

„Naftogaz“ susține ca prin confiscarile realizate in Crimeea, partea rusă a încalcat un acord bilateral care prevede protectia reciproca a investițiilor.

Schema utilizată Rusia în naționalizare formală a activelor de petrol și gaze ale „Naftogaz“ în Crimeea a inclus ocuparea de catre armata a platformelor de foraj și transferul lor catre o companie de stat rusa.

În ianuarie, „Naftogaz“ a prelungit până în 2018 contractul cu firma de avocatura Covington & Burling LLP (SUA), in valoare de 6,31 milioane de dolari, privind protecția drepturilor și intereselor în procesul soluționării litigiilor cu Rusia privind compensarea activelor pierdute ca urmare a anexării Crimeei.

Covington & Burling a reprezentat interesele „Naftogaz“ si in soluționarea litigiului cu Rusia din 2016. Atunci pretul contractului a fost de 1,265 milioane de dolari.

Sursa: Pagina de Rusia

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:73 %
Vint:2,06 m/s
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău