La Grădina Botanică pagubele ninsorilor din aprilie nu au fost încă lichidate

  • 04 August 2017 18:58
La Grădina Botanică pagubele ninsorilor din aprilie nu au fost încă lichidate

Chiar și după mai bine de trei luni de la ninsorile din aprilie, consecințele asupra Grădinii Botanice din capitală nu au fost complet înlăturate. Administrația spune că, deși au fost foarte mulți voluntari care au întins o mână de ajutor și au fost efectuate lucrări importante, de lucru mai este mult. Problema principală rămâne a fi lipsa banilor pentru restabilirea genofondului distrus.

Ninsorile din aprilie au distrus peste 80% din arborii și arbuștii decorativi din genofondul exotic al Grădinii Botanice. Potrivit administrației, numai în zona plantelor exotice pierderile sunt de câteva zeci de mii de euro. Pe suprafața de peste o sută de hectare erau peste 10 mii de specii de arbori, plante și arbuști.

Vicedirectorul Grădinii Botanice, Ion Roșca, a declarat pentru IPN că nu știe cât timp o să ia lichidarea completă a consecințelor și restabilirea carcasei verde a Grădinii Botanice. De lucru mai este la restabilirea colecțiilor și a expozițiilor Grădinii, care au avut de suferit cel mai mult.

În cadrul campaniei „Oamenii ajută copacii” s-a reușit acumularea a câteva mii de lei, bani insuficienți însă. Recent, a fost înaintată o solicitare către Guvern pentru alocarea a cinci milioane de lei din Fondul de Rezervă, însă deocamdată nu este un răspuns în acest sens.

Cât ține de sprijinul care urma să fie oferit de Fundația Prințului Albert al II-lea de Monaco pentru reabilitarea Grădinii Botanice, Ion Roșca a menționat că procedura de înaintare a cererii este pe ultima sută de metri și în curând aceasta urmează să fie expediată.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău