La final de mandat, Trump grațiază mai multe persoane implicate în ancheta rusă și în scandalul Blackwater

  • 23 Decembrie 2020 12:10
La final de mandat, Trump grațiază mai multe persoane implicate în ancheta rusă și în scandalul Blackwater

Cu o lună înainte de plecarea sa de la Casa Albă, președintele american Donald Trump a grațiat 15 persoane, între care doi foști colaboratori ai săi implicați în ancheta privind ingerința rusă în alegerile prezidențiale din 2016 și mai mulți militari condamnați în legătură cu scandalul privind acțiunile firmei de securitate Blackwater din Irak, a anunțat marți Casa Albă, transmit AFP și dpa, potrivit Agerpres.

Între cei grațiați se numără fostul consilier diplomatic al campaniei din 2016 George Papadopoulos, care a recunoscut că a mințit poliția federală FBI în ce privește contactele sale cu un intermediar care promisese să-l pună în legătură cu responsabili ruși.

Grațierea lui Papadopoulos, care a stat 12 zile la închisoare, ulterior fiind eliberat condiționat, "corectează răul făcut multor oameni de către (procurorul special Robert) Mueller", a menționat Casa Albă, în referire la coordonatorul anchetei asupra interfențelor ruse, care după doi ani de investigații nu a reușit să stabilească existența unei înțelegeri între Moscova și miliardarul republican.

Și avocatul olandez Alex van der Zwaan, condamnat în legătură cu aceeași anchetă, a fost grațiat marți de Trump.

Trump l-a grațiat deja la sfârșitul lui noiembrie pe fostul său consilier pentru securitate națională Michael Flynn, condamnat tot în ancheta Mueller, denunțată în mod repetat de liderul de la Casa Albă drept vânătoare de vrăjitoare.

Au mai fost grațiați patru foști angajați ai Blackwater, condamnați pentru moartea mai multor civili irakieni în 2007. Unul dintre ei, Nicholas Slatten, era condamnat la închisoare pe viață.

Cei patru agenți de securitate, condamnați pentru moartea a 14 civili irakieni și rănirea altor 17 într-un episod controversat survenit la Bagdad la 16 septembrie 2007, au susținut că au deschis focul în legitimă apărare.

Trump a grațiat de asemenea doi foști congresmeni republicani acuzați de infracțiuni financiare și a redus sau anulat pedepsele altor persoane condamnate fără legătură cu politica.

Este un obicei ca președinții americani în exercițiu să anunțe grațieri în ultimele săptămâni petrecute la Casa Albă. Mandatul lui Trump se încheie la 20 ianuarie. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
9,4
Nori împrăștiați
Umiditate:63 %
Vint:2,06 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
13
Fri
14
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău