La fiecare trei secunde o persoană va muri, până în 2050, dacă nu rezolvăm problema rezistenței la antibiotice

  • 07 Iunie 2018 11:45
La fiecare trei secunde o persoană va muri, până în 2050, dacă nu rezolvăm problema rezistenței la antibiotice

Cu medicina modernă, ca și cu multe alte aspecte ale vieții noastre, avem tendința să credem că tehnologiile avansate, tratamentele mai bune și tehnicile inteligente înseamnă inevitabil mai multe și mai bune modalități de tratare a bolilor și o viață mai lungă.

Cu toate acestea, există un alt viitor posibil, cu mult mai greu de confruntat, dar care implică un angajament similar sau chiar mai mare de a acționa. Este un viitor în care infecțiile comune și leziunile minore vor ucide la fel, iar tipurile de intervenție pe care le oferim în mod curent astăzi, cum ar fi secțiunile cezariană, chimioterapia și înlocuirea șoldului, vor deveni extrem de periculoase. Aceasta se va întâmpla din cauza infecțiilor rezistente la medicamente, cunoscute și ca rezistență la antibiotice.

În fiecare an, se estimează că aproximativ 5.000 de persoane mor în Anglia, deoarece dezvoltă infecții rezistente la antibioticele. O imagine similară este în Europa și în SUA, rezistența la antibiotice ia în jur de 50.000 de vieți în fiecare an, și acest lucru este amplificat în țările cu venituri mici și mijlocii, unde se estimează că 214.000 de nou-născuți mor anual în urma infecțiilor sângelui provocate de bacterii rezistente la antibiotice, transmite Telegraph.co.uk.

Antibioticele sunt medicamente unice - cu cât le folosim mai mult, ele devin mai puțin eficiente, deoarece bacteriile evoluează pentru a supraviețui în prezența lor. Eficiența descrescătoare a antibioticelor existente este legată de faptul că încă din anii 1980 nu s-a dezvoltat o clasă antibiotică nouă.

Dacă nu facem nimic, până în anul 2050, infecțiile rezistente la medicamente ar putea provoca 10 milioane de decese pe an. Ceea ce înseamnă că la fiecare trei secunde vom pierde un om. Costurile economice ar fi, de asemenea, catastrofale.

Deci, ce ar trebui să facem?

În primul rând, știm că prevenirea este mai bună decât vindecarea. Există dovezi concludente că utilizarea inadecvată a antibioticelor este singurul factor major care conduce la dezvoltarea rezistenței.

În al doilea rând, experții susțin că este nevoie de mai multă cercetare și dezvoltare pentru a înțelege apariția și răspândirea genelor și bacteriilor rezistente pentru a dezvolta produse pentru tratarea și prevenirea acestora.

Zilele acestea, guvernul britanic a anunțat o investiție de 20 de milioane de lire din Fondul global de inovare a rezistenței antimicrobiene la CARB-X - cea mai importantă organizație nonprofit din lume, care se concentrează pe finanțarea cercetărilor în stadiu incipient în mediul academic și industrie din întreaga lume. O investiție în colaborare cu Fundația Bill și Melinda Gates, aduce peste 615 milioane lire în Regatul Unit în cercetarea și supravegherea din acest domeniu începând cu anul 2014.

Mai presus de toate, avem nevoie de un răspuns unificat, „o singură lume”, „aceeași sănătate”, care solicită tuturor țărilor să se ridice și să joace rolul lor.

Sursa: sanatateinfo

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Tue
20
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău