La Edineț a fost dat în exploatare un apeduct reabilitat și extins din fonduri europene

  • 23 Noiembrie 2022 13:52
La Edineț a fost dat în exploatare un apeduct reabilitat și extins din fonduri europene

Aflată în vizită de lucru în nordul țării, prim-ministra Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, a participat la evenimentul de inaugurare a apeductului extins și reabilitat în cadrul proiectului „Îmbunătățirea serviciilor de alimentare cu apă în orașul Edineț”.

Proiectul, finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul GIZ Moldova și implementat de Agenția de Dezvoltare Regională Nord, a presupus reabilitarea și extinderea a 33 km de rețele de apeduct și realizarea a 2778 de conectări individuale la rețeaua de alimentare cu apă direct din conductă.
 
Șefa Guvernului a apreciat rezultatele proiectului și a declarat că, prin modernizare, localitățile rurale vor deveni mai atractive pentru tineri, dar și pentru investitori, lucru care va convinge oamenii să rămână în țară.
„Dezvoltarea localităților rurale, reabilitarea drumurilor și a infrastructurii de apă și canalizare se înscriu printre prioritățile Cabinetului pe care-l conduc. Drept exemplu în acest sens îl constituie proiectul inițiat de Guvern – Satul European, lansat în vara acestui an. Ne dorim ca, peste un an, să asistăm la lansarea celor 500 de proiecte, care se implementează în localitățile selectate prin concurs, și să vedem construite noi sisteme de alimentare cu apă și canalizare, proiecte de iluminat stradal sau parcuri fotovoltaice. Ne dorim să atragem investiții în sate, iar oamenii să aibă locuri de muncă bine plătite, condiții de trai modern și astfel să rămână în țară, acasă, alături de întreaga familie”, a declarat Natalia Gavrilița.
 
Prim-ministra a exprimat mulțumiri tuturor celor care au făcut posibilă realizarea proiectului: „Implementarea cu succes a acestui proiect este încă o dovadă că, împreună cu partenerii noștri de dezvoltare, putem mișca lucrurile în țară într-un ritm rapid. Or, apropierea de standardele europene este o cerință și o necesitate curentă. Oamenii noștri, muncitori și gospodari, merită să aibă condiții de trai decente, cu apă de calitate și un sistem de canalizare modern.”
 
Construcția apeductului a durat aproape un an și a costat circa 61 milioane de lei. Activitățile proiectului au avut loc în baza Memorandumului de Înțelegere la implementarea măsurilor de modernizare a serviciilor publice locale în sectorul de aprovizionare cu apă și canalizare în raionul Edineț, încheiat la 15 februarie 2018, între Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Agenția de Dezvoltare Regională Nord, autoritățile publice locale de nivelul I și II din raionul Edineț și Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei, se arată în comunicat. 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
14,4
Cer fragmentat
Umiditate:73 %
Vint:8,23 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău