La doi ani de război în Ucraina, Parlamentul găzduiește o expoziție de desene ale copiilor dedicate păcii

  • 03 Februarie 14:35
La doi ani de război în Ucraina, Parlamentul găzduiește o expoziție de desene ale copiilor dedicate păcii

Pe parcursul lunii februarie, când se împlinesc doi ani de la războiul declanșat de Rusia în Ucraina, Parlamentul găzduiește expoziția tematică de desene ale copiilor „Formula păcii în arta copiilor din Ucraina și din lume”, transmite un comunicat al Parlamentului.

Expoziția conține aproape 200 de desene, realizate de 200 de copii din Republica Moldova și Ucraina, cu vârsta cuprinsă între 4 și 18 ani, din școli de arte și centre pentru refugiați din țară. Prin creațiile lor, copiii au redat pacea așa cum o înțeleg ei.

Desenele au fost realizate în  cadrul Proiectului internațional „Formula păcii în arta copiilor din Ucraina și din lume”, inițiat de Fundația de binefacere „Galeria copiilor Lviv” din Ucraina, cu sprijinul Clubului Internațional al Femeilor din Moldova și al Ambasadei Ucrainei în Republica Moldova.

La evenimentul de inaugurare a expoziției au fost prezenți Președintele Parlamentului, Igor Grosu, Ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Marko Shevchenko, și soția sa, Olesea Shevchenko.

Au mai participat Secretarul general al Parlamentului, Tamara Gheorghița, deputați, funcționari, elevi și profesori ai școlilor de arte și centrelor de refugiați, precum și reprezentantele Clubului Internațional al Femeilor din Moldova.

În mesajul adresat, Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a menționat că: „Cine dacă nu copiii sunt cei care ne pot transmite foarte sincer, profund, mesaje pe care noi maturii uneori nu le observăm. Sunt sigur că, într-o zi foarte apropiată, noi cu toții vom ajunge să revenim la ceea ce ne dorim foarte mult, la pace, la liniște, la prosperitate, astfel ca acești copii să poată trăi și să devină ceea ce își doresc”.

Un mesaj de mulțumire a adresat și soția ambasadorului Ucrainei, Olesea Shevchenko: „Aici s-au adunat adevărații prieteni ai Ucrainei. Mulțumesc Parlamentului pentru invitația atât de frumoasă și ideea de a continua expoziția pe care noi am deschis-o în decembrie, anul trecut, la Muzeul de Istorie și putem să o continuăm aici, unde este posibilitatea să vorbim și să exprimăm dorința noastră de pace și cum o văd copiii”.

A apreciat creațiile copiilor și ambasadorul Ucrainei, Marko Shevchenko: „Aceste desene sunt făcute în diferite tehnici, cu diferite culori, dar au foarte multe lucruri comune. Ucraina a elaborat un plan politic despre cum putem ajunge la pace, care este prezentat de Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskyy, și se numește Formula păcii. Sper că această expoziție să aibă o contribuție importantă în lumea în care o construim”.
 
În cadrul expoziției, se regăsesc diverse mesaje pline de sens transmise de copii, inspirate de cele 10 tematici sugerate în concurs: „Suntem copii ai Ucrainei – mesageri ai păcii pe Pământ”, „Apărătorii noștri – Îngerii păcii”, „Cer liniștit deasupra Pământului”, „Ucraina este țara mea de vis”, „Pământul viu al Ucrainei mele – Rugăciunea pentru biruința Ucrainei – Omul și natura”, „Un sâmbure de speranță”, „Bun și rău”, „NU! – Dezastrul de mediu” și „NU oricărei agresiuni!”.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:32 %
Vint:3,09 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău