La doar două zile de la plasarea armatei sârbe în alertă, Rusia și Serbia organizează aplicații aeriene

  • 01 Octombrie 2018 16:02
La doar două zile de la plasarea armatei sârbe în alertă, Rusia și Serbia organizează aplicații aeriene

Rusia și Serbia organizează exerciții aeriene comune în perioada 1-5 octombrie pe teritoriul Republicii Sârbe, la care vor participa avioane de luptă MiG-29 și elicoptere Mi-8, a anunțat luni Ministerul Apărării rus, citat de agenția de presă TASS, potrivit Agerpres.

Aceste aplicații intervin la două zile după ce președintele sârb Aleksandar Vucic plasase armata în stare de alertă maximă în urma desfășurării unui comando de trupe speciale kosovare în apropiere de granița dintre cele două entități, potrivit newsru.com.

'Aviatori ai armatei aerului a Rusiei și ai forțelor aeriene și antiaeriene ale Serbiei vor efectua un exercițiu tactic comun "BARS-2018" pe teritoriul Republicii Serbia', precizează Ministerul Apărării de la Moscova într-un comunicat, potrivit căruia la bordul aparatelor MiG-29 și Mi-8 vor acționa echipaje mixte ruso-sârbe.

'În total, vor fi implicate 10 aparate de zbor ale forțelor aeriene și antiaeriene sârbe', se mai spune în textul instituției de apărare ruse.

În cadrul acestor manevre, echipajele vor efectua interceptări de ținte aeriene, vor executa elemente de lupte antiaeriene, inclusiv manevre complexe de pilotaj superior, vor simula lovituri asupra unor ținte terestre, precum și exerciții privind desantul de trupe și acordare de sprijin în operațiuni de căutare și salvare.

Aceste manevre survin la două zile după ce președintele Aleksandar Vucic a plasat armata sârbă în stare de alertă maximă, ca urmare a desfășurării unui comando de trupe speciale kosovare în apropiere de granița administrativă dintre Kosovo și Serbia, după cum au relatat în weekend numeroase media sârbe și rusești.

Desfășurarea trupelor speciale kosovare a fost legată de plimbarea făcută de președintele Kosovo, Hashim Thaci, pe un lac care alimentează cu apă centrala hidroelectrică 'Gazivoda', controlată de Belgrad, a transmis duminică postul de televiziune sârb RTS, citat de portalul rusesc newsru.com.

Circa 60 de militari din trupele speciale kosovare au luat poziții lângă un Centru de ecologie și sport din zonă și, potrivit Ministerului de Interne sârb, 'au reținut câțiva etnici sârbi care nu săvârșiseră niciun fel de încălcare a legii'.

Centrala 'Gazivoda' și stația 'Valac' reprezintă obiective-cheie în nordul Kosovo, zonă populată în principal de sârbi, și fac parte din sistemul energetic sârbesc. Profitul acestora s-ar ridica - conform unor date - la zeci de milioane de dolari pe an.

Tot aici se află un alt obiectiv-cheie pentru nordul Kosovo, hidrosistemul Ibar-Lepenac care alimentează cu apă zona.

Administrația de la Pristina declarase anterior că este necesar ca hidrocentrala 'Gazivoda' să fie integrată în sistemul energetic al Kosovo.

Conform mass-media kosovare, Hashim Thaci a făcut un ocol al lacului de acumulare 'Gazivoda' preț de 15 minute la cârma unei bărci cu motor a poliției kosovare. După care a urcat în mașină și, însoțit de trupe speciale și poliție, a plecat spre Pristina, transmite TASS. Șeful administrației de la Pristina a fost însoțit în această călătorie de ministrul de interne kosovar Rashit Xhalaj și cel de finanțe Bedri Hamza.

Președintele sârb a calificat această călătorie drept un 'afront' și a protestat într-un mesaj trimis secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău