La CSJ se află peste 9000 de cauze în procedură, iar o bună parte sunt restante. Motivul tergiversării ar fi lipsa de cadre

  • 19 Ianuarie 2024 14:24
La CSJ se află peste 9000 de cauze în procedură, iar o bună parte sunt restante. Motivul tergiversării ar fi lipsa de cadre

Doar jumătate din numărul necesar de judecători la Curtea Supremă de Justiție este completat. Actualmente, la CSJ se află peste 9000 de cauze în procedură, iar o bună parte sunt restante. În 2023, numărul de cauze examinate a fost de două ori mai mic decât în 2022. Provocările cu care se confruntă instanța superioară au fost abordate în cadrul unei discuții care a avut loc astăzi, 19 ianuarie, între judecători CSJ și membrii Consiliului Superior al Magistraturii, transmite Radio Chișinău.

Potrivit președintelui interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman, o bună parte din cele 9000 de cauze aflate în procedură la CSJ sunt restante. Motivul tergiversării ar fi lipsa de cadre. Actualmente, din 20 de judecători necesari la Curtea Supremă de Justiție, în prezent activează doar 11.

„Sarcina per judecător la CSJ este una enormă, mai mult de o mie de dosare per judecător(…) Chiar dacă numărul de dosare care au fost examinate în anul 2023 este de două ori mai mic în raport cu 2022, nu este de neglijat faptul că la CSJ în anul precedent au activat de două ori mai puțini judecători decât în anul 2022”, a menționat Caraman.

Magistrații susțin că ultimele modificări legislative au pus pe umerii judecătorilor de la CSJ acțiuni ce țin de fapt de grefieri. În viitorul apropiat și în următorul an viteza judecării cauzelor la CSJ nu va spori esențial, a mai concluzionat președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman.

„De la judecătorii CSJ am auzit că de fapt, în viziunea dlor, reieșind din experiența anului precedent, situația nu se va schimba pentru că urmează să vină colegi judecători noi, jumătate vor fi non-judecător, care nu au judecat anterior cauze, astfel încât vor avea și ei nevoie de o acomodare”, a declarat Sergiu Caraman.

Vicepreședinta Curții Supreme de Justiție, Aliona Miron, susține că CSJ ar avea nevoie de aproximativ 30 de judecători. Ea a mai comunicat că salariile judecătorilor variază între 17-28 de mii de lei. Cei care vor trece evaluarea externă vor avea o leafă de două ori mai mare. Totuși, încrederea în reformele guvernării încă nu este prea mare în rândul magistraților, iar din acest motiv judecătorii nu se grăbesc să concureze pentru funcții la CSJ, spune Aliona Miron.

„De obicei, oricărui om îi place să meargă pe un drum clar… Procedura de pre-vetting și vetting încă nu este clară pentru cei care o trec. Cei care au trecut au văzut plusuri, minusuri. Acesta este principalul motiv pentru care nu sunt cereri… Să nu-și facă nimeni iluzii că atât de repede vor fi suplinite locurile la Curtea Supremă de Justiție. Există filtrul Comisei Vetting, dar există și filtrul CSM-ului”, a menționat Miron.

În luna februarie, Membrii Consiliului Superior al Magistraturii urmează să discute și cu magistrații Curții de Apel.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
1,63
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:4,12 m/s
Mon
5
Tue
5
Wed
4
Thu
4
Fri
4
Arhivă Radio Chișinău