La Comrat criza politică s-a adâncit din cauza lipsei voinței spre compromis și a nivelului scăzut de cultură politică / Opinii

  • 08 Decembrie 2021 12:23
La Comrat criza politică s-a adâncit din cauza lipsei voinței spre compromis și a nivelului scăzut de cultură politică / Opinii

La o lună de la prima ședință a noii componențe a Adunării Populare de la Comrat, deputații locali nu reușesc să aleagă un președinte al organului legislativ al autonomiei. Ieri a eșuat o nouă tentativă de alegere a conducerii Adunării Populare. Experții cu care a discutat Radio Chișinău sunt de părere că, la Comrat, criza politică s-a adâncit din cauza lipsei compromisului și a culturii politice.

Criza de la Comrat este cauzată de lipsa unui dialog și dezorganizarea politică din Adunarea Populară, a spus pentru Radio Chișinău, expertul Mihail Sirkeli de la portalul regional Nokta.

„Problema care stă la baza acestei crize politice, profunde aș zice, este nedorința totală de a comunica și a construi un dialog politic. În general, dacă vorbim despre acest proces politic, el nu corespunde standardelor minime a procesului politic. Nu vedem fracțiuni, nu vedem forțe politice organizate. Pur și simplu sunt deputați. Singurul grup organizat este fracțiunea BECS, dar și acolo nu se știe ce vor ei în genere pentru că ei nu propun nimic.”

În Adunarea Populară ar exista trei grupări, inclusiv unul nedeclarat al guvernatoarei Irina Vlah. Expertul pe procese politice din Găgăuzia, Veaceslav Crăciun admite, însă, că disputa politică de la Comrat ar putea fi influențată și de partidul aflat la guvernare în Rep. Moldova.

„Este vorba de fostul spicher Dmitri Konstantinov, care are un grup de susținători. Este Victor Petrov, care formal, la fel, e independent, dar este susținut. Cred că există un interes și din partea partidului de guvernământ PAS ca să se includă în acest joc. Ei pot influența indirect asupra situației prin liderii locali, inclusiv prin același Dmitri Konstantinov.”

Experții spun că această criză politică ar putea fi una de durată. Și asta pentru că nu există reglementări legislative în ceea ce privește autodizolvarea unui organ legislativ ineficient. Acesta poate fi dizolvat doar de către guvernatorul autonomiei, dacă legislativul nu reușește să adopte bugetul sau eșuează în a forma guvernul local, spune Mihail Sirkeli.

„Asta poate să continue până la infinit pentru că nu există proceduri de autodizolvare a Adunării Populare. Sunt două posibilități de a o dizolva și numai bașcanul poate să dizolve Adunarea Populară, ceea ce e prevăzut de legislația locală.”

Adunarea Populară de la Comat este formată din 35 de deputați pentru un mandat de patru ani. Majoritatea celor aleși în scrutinul din toamna anului curent sunt deputați independenți.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora exactă * Știri
Meteo Chișinău
9,4
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău