La Cobani a fost descoperită prima statuetă din așezarea cucuteniană

  • 28 Septembrie 2023 16:54
La Cobani a fost descoperită prima statuetă din așezarea cucuteniană

Agenția Națională Arheologică (ANA) a anunțat astăzi, 28 septembrie, despre prima statuetă descoperită în așezarea cucuteniană de la Cobani, Glodeni, transmite MOLDPRES.

Potrivit Agenției, prima figurină antropomorfă de lut ars din așezarea Cucuteni A de la Cobani-Pe Stâncuță a fost găsită în pământul excavat și adunat grămadă în capătul de nord al sitului înaintea intervenței arheologilor instituției, scrie sursa citată.

„Piesa a fost lucrată din pastă relativ fină, cu șamotă măruntă în compoziție, și arsă oxidant, căpătând o culoare roșiatică-roz. Pe alocuri se păstrează urme de vopsea roșie, aplicată după arderea obiectului. Statueta este fragmentară, lipsind capul, partea superioară a corpului și extremitățile picioarelor. S-a putut însă lesne stabili că este vorba de o figurină antropomorfă feminină în poziție șezândă, având șoldurile ample și zona feselor mult accentuată. Picioarele sunt unite, delimitate clar printr-o șănțuire. Pe toată suprafața piesa prezintă un decor geometric incizat, iar în partea anterioară și un șir de mici împunsături, dispuse vertical”, explică ANA.

În opinia specialiștilor, statuetele antropomorfe reprezintă cea mai interesantă categorie de artefacte realizate de purtătorii culturii eneolitice Cucuteni-Tripolie. „Descoperite în mai toate așezările acestui vast și spectaculos complex cultural, statuetele antropomorfe ar înfățișa zeități, în special Marea Zeiță în diferite ipostaze”, rezumă sursa citată.

Satul Cobani din raionul Glodeni este localitatea cu cea mai timpurie atestare documentară de pe teritoriul Republicii Moldova. Prima menționare oficială a satului apare în iunie 1374.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina credinței
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:67 %
Vint:2,06 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău