La Cimișlia a avut loc Festivalul regional al orchestrelor de muzică populară

  • 08 Iulie 2021 16:50
La Cimișlia a avut loc Festivalul regional al orchestrelor de muzică populară

Cea de-a zecea ediție a Festivalului regional al orchestrelor de muzică populară, în memoria rapsodului Ion Popușoi, s-a desfășurat recent la Cimișlia. Evenimentul a fost organizat de autoritățile locale în parteneriat cu Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, transmite MOLDPRES.

Potrivit organizatorilor, în cadrul acestui festival a fost comemorat vestitul muzician, interpret instrumentist, dirijor de orchestră, Ion Popușoi, fiind valorificată și activitatea orchestrelor de muzică populară, a interpreților acordeoniști, întru promovarea creației muzicale autentice din subzonele Centru-Sud ale Republicii Moldova. “Sudul țării nu numai că  a valorificat costumul și cântecul popular ca simboluri identitare care ne reprezintă, ci, într-un context extraordinar, l-a sărbătorit pe cel, căruia i-a fost sortit să cânte, să plece, dar și să rămână printre oameni - rapsodul cimișlian Ion Popușoi”, a spus Tatiana Aramă, vicepreședinte al raionului Cimișlia.

“Fiind profesor la Școala de Arte din orașul Cimișlia, Ion Popușoi a contribuit la încurajarea și susținerea tinerelor talente. A cutreierat lumea pentru a transmite prin muzică zestrea strămoșească. Spunea că latura artistică l-a ales, iar muzica este pentru el un medicament. Despre începuturile sale muzicale, putem spune că s-a trezit cântând la acordeon pe când avea trei ani. A iubit viața și viața l-a iubit, într-atât de mult, încât l-a sorbit de lângă noi, dăruindu-i, astfel, nemurirea”, potrivit sursei citate.

Ajuns la cea de-a X-a ediție, Festivalul de la Cimișlia a găzduit majoritatea orchestrelor de muzică populară cu titlul „model" din țară: "Crăișorii” (Drochia); „Struguraș” (Ungheni); „Busuioc Moldovenesc” (Sângerei); „Andrieș” (Hâncești); „Червена китка” (Taraclia); „Doina Codrului” (Telenești); „ Rapsozii” (Cimișlia) ș.a.

Festivalul de la Cimișlia își propune să-l comemoreze pe rapsodul Ion Popușoi, însă are drept scop și valorificarea muzicii populare, lansarea tinerelor talente, precum și realizarea schimbului cultural între etnii.

Sursa: MOLDPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:4,12 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău