La Chișinău va fi lansat primul Institut Național de Inovații în Securitatea Cibernetică

  • 16 Septembrie 20:58
La Chișinău va fi lansat primul Institut Național de Inovații în Securitatea Cibernetică

Republica Moldova va fi mai pregătită în fața amenințărilor cibernetice, datorită primului Institut Național de Inovații în Securitatea Cibernetică, Cybercor, care își va deschide ușile miercuri, 18 septembrie, la Chișinău.

Institutul Național de Inovații în Securitatea Cibernetică „Cybercor” va promova inovația și excelența în educația teoretică și practică pentru a forma specialiști cyber din rândul funcționarilor publici, autorităților centrale, locale, dar și din rândul studenților. Instituția urmează să contribuie la consolidarea securității cibernetice a Republicii Moldova și protejarea infrastructurii critice de amenințările tot mai mari în contextul războiului din Ucraina, dar și altor potențiale pericole cibernetice regionale”, se menționează în comunicatul de presă emis de instituție. 

La evenimentul de lansare a Institului Național de Inovații în Securitatea Cibernetică, care va avea loc pe 18 septembrie, la Universitatea Tehnică a Moldovei, va fi găzduită  conferința internațională CyberCon Moldova, cu genericul „Educația, fundamentul unei culturi cibernetice reziliente”.

La eveniment vor participa reprezentanți ai Guvernului, partenerii Cybercor, experți în securitate cibernetică din țară și de peste hotare, profesori și studenți. Conferința va fi inaugurată de prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, Adjuncta Administratoarei USAID pentru Biroul Europa și Eurasia, Erin Elizabeth McKee, Ambasadoarea Suediei, Katarina Fried și cea a Marii Britanii, Fern Horine, rectorul UTM, Viorel Bostan, fondatorul The Cyber Security Expert din Marea Britanie, Rob Pritchard, și mulți alții. 

Institutul se află în incinta Universității Tehnice a Moldovei și se întinde pe o suprafață totală de 800 m². Acesta dispune de patru laboratoare specializate în simularea amenințărilor în  securitatea cibernetică și exerciții pentru echipa de securitate cibernetică, săli de pregătire și instruire, dar și sala de conferințe „Aula Magna”, în care se vor organiza evenimente cu până la 300 de participanți. Totalul investițiilor în infrastructura și echipamentele Cybercor ajung la două milioane de dolari. Dintre aceștia, 1,5 milioane de dolari reprezintă contribuția USAID, Suedia și Marea Britanie, prin Proiectul Tehnologiile Viitorului, iar 500.000 de dolari - a Universității Tehnice a Moldovei și Guvernului.

Cybercor a fost creat de Guvernul Republicii Moldova, Universitatea Tehnică a Moldovei și USAID, Suedia și Marea Britanie prin Proiectul Tehnologiile Viitorului. Partenerii Cybercor sunt Agenția de Securitate Cibernetică, Google, Cisco, Palo Alto Networks, Fortinet, Codwer și SigURL, cu contribuția Fundației Moldcell și Moldtelecom.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
12,74
Ploaie ușoară
Umiditate:99 %
Vint:4,63 m/s
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
20
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău