La Chișinău va avea loc Summitul Tinerilor din Republica Moldova „Dor de rădăcini”, cu finanțarea Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României

  • 27 Iulie 2023 14:37
La Chișinău va avea loc Summitul Tinerilor din Republica Moldova „Dor de rădăcini”, cu finanțarea Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României

Federația Tinerilor Basarabeni din România (FTB România), va organiza, în perioada 1-3 septembrie 2023, la Chișinău, prima ediție a „Summitului Tinerilor din Republica Moldova”, în urma obținerii unei finanțări în valoare de 70.000 de RON din partea Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM) din cadrul Guvernului României, finanțare câștigată în cadrul concursului de proiecte dedicat comunităților din Republica Moldova.

„Anul acesta lansăm ediția pilot al Summitului pe modelul Summitul Tinerilor din România, evenimentul central al Programului de Capitală a Tineretului din România, deafășurat de 7 ediții. Prima ediție a evenimentului cu conceptul „Dor de rădăcini” este organizat în parteneriat cu Consiliul Național al Tineretului din Moldova și Consiliul Tineretului din România.

Evenimentul își propune să conecteze tinerii basarabeni care-și fac studiile sau trăiesc în România cu tinerii din Republica Moldova, astfel, motivându-i să se întoarcă în țară și să contribuie împreună la dezvoltarea Republicii Moldova.

Prin prisma evenimentului ne propunem să aducem la aceeași masă 100 de participanți dintre care 80 de tineri și 20 de reprezentanți ai autorităților din Republica Moldova și România, companii private, ONG-uri care lucrează cu tinerii și formatori de opinie, pe care să-i conectăm la paneluri de discuții și în ateliere de lucru: Rolul tinerilor în procesul de aderare al Republicii Moldova la UE și Viitorul muncii în Republica Moldova.

Rezoluția finală la care vrem să ajungem prin implementarea proiectului este „viitorul tânărului în Republica Moldova”.

Prin conceptul proiectului din acest an, Dor de rădăcini!, vrem să sensibilizăm tinerii noștri, care locuiesc sau își fac studiile în România și să contribuim la revenirea acestora în Republica Moldova, acasă, la rădăcini. În plus, datorită obținerii statutului de țară candidată la UE, implicarea tinerilor în parcursul European al țării, mai ales, din faza incipientă și în următorii cel puțin 7-10 ani este indispensabilă pentru crearea unui viitor cu oportunități de dezvoltare acasă. Ne propunem ca Summitul Tinerilor din Republica Moldova să devină un eveniment de tradiție, care, anual, să adune la aceeași masă tinerii din Republica Moldova, atât cei din țară, cât și cei care-și fac studiile sau locuiesc în România, autoritățile Republicii Moldova, companii private, ONG-uri și formatori de opinie”. a afirmat Cristin MURAFA, Președinte FTB România”, se arată într-un comunicat al Federației Tinerilor Basarabeni din România.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău