La Chișinău va avea loc Festivalul republican al etniilor

  • 14 Septembrie 2018 13:50
La Chișinău va avea loc Festivalul republican al etniilor

Cea de-a XVII-a ediție a Festivalului republican al etniilor, cu genericul „Unitate prin diversitate”, se va desfășura pe parcursul lunii septembrie în Republica Moldova, informează MOLDPRES.

Evenimentul va fi inaugurat duminică, 16 septembrie, la Chișinău, în Grădina Publică ”Ștefan cel Mare și Sfânt”, la care vor participa demnitari de stat, corpul diplomatic acreditat în R. Moldova, organizații etnoculturale republicane și municipale.

Potrivit organizatorilor, manifestarea va debuta la ora 9.30 cu depunerea de flori la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt și o paradă a portului popular, după care la ora 10.00 va avea loc deschiderea oficială a Festivalului republican al etniilor.

Pe parcursul zilei, pe scena principală a festivalului va fi prezentat un spectacol muzical-literar cu participarea colectivelor artistice ale organizațiilor etnoculturale din mun. Chișinău  și din raioanele republicii. La ediția din anul curent, la inaugurare va fi prezentat un colaj artistic cu elementele tradiționale ale culturii etniilor, inclusiv: limba, portul, dansul etc. Participanții la festival sunt de toate vârstele, care se consolidează pentru promovarea culturii și tradițiilor minorităților etnice stabilind astfel un dialog intercultural. 

Oaspeții festivalului vor putea vizita curțile etnice și expoziții de carte în limba maternă a etnicilor din Moldova, expoziții de artă decorativ-aplicativă, arte plastice și artizanat.

De asemenea, reprezentanții etniilor își vor prezenta bucătăriile naționale. Astfel, moldovenii și ucrainenii, rușii și belarușii, găgăuzii și bulgarii, romii și evreii, polonezii și nemții, lituanienii și estonienii, grecii și armenii și multe alte etnii vor reprezenta specificul și valorile țării, iar toate în ansamblu vor împărtăși diversitatea patrimoniului cultural european.

La ediția din acest an participă circa 60 de organizații etnoculturale, care reprezintă 20 de etnii, numeroase formații artistice inclusiv din raioanele republicii. Coordonatorul organizării și desfășurării Festivalului este Agenția Relații Interetnice în parteneriat cu Primăria mun. Chișinău, Consiliul Coordonator al organizațiilor etnoculturale și administrația publică locală din teritoriu.

Obiectivul Festivalului este valorificarea și perpetuarea tradițiilor minorităților naționale precum și dezvoltarea dialogului intercultural, consolidarea relațiilor de prietenie între reprezentanții diferitelor etnii, care locuiesc pe teritoriul țării, în contextul integrării europene a Republicii Moldova.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău