La Chișinău va avea loc a XXII-a ediție a Festivalului Etniilor, cu genericul ”Unitate prin diversitate”

  • 11 Septembrie 2023 15:03
La Chișinău va avea loc a XXII-a ediție a Festivalului Etniilor, cu genericul ”Unitate prin diversitate”

La data de 17 septembrie, începând cu ora 1000, în Grădina Publică Ștefan cel Mare și Sfânt din mun. Chișinău, se va desfășura cea de-a XXII-a ediție a Festivalului Etniilor cu genericul ”Unitate prin diversitate”.

Porturi populare, dansuri tradiționale, expoziții tematice, posibilități de dialog multicultural, bunătăți gastronomice, dar și multe alte oferte interculturale îi așteaptă pe toți cei care doresc să cunoască culturile minorităților etnice din Republica Moldova.

Evenimentul va debuta la ora 10:00 cu ceremonia de depuneri de flori la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt din capitală și o paradă a portului popular, urmat de vizita în Casa Mare, simbol al culturii noastre tradiționale, după care la ora 10:30 va avea loc inaugurarea  oficială a Festivalului.

Pe parcursul zilei, vizitatorii urbei și cei interesați de diversitate culturală vor putea vizita 20 de curți entice ce vor prezenta specificul și valorile etnoculturale, târgul-expozițional al obiectelor de artizanat, în zona Lectorium vor putea cunoaște cultura altor popoare, precum și aspecte ale conviețuirii pașnice și promovarea valorilor în societatea noastră. La Festival, publicul va putea urmări master-class-urile  din zona gastronomică, unde bucătarii iscusiți vor prezenta o varietate de delicii culinare ale diferitor etnii. Festivalul va oferi momente de dans și muzică tradițională, prezentate de peste 20 ansambluri ale grupurilor etnice, care vor evolua pe scena principală. Cei mici vor avea și ei o zonă  dedicată lor - Orășelul copiilor, unde vor fi întâmpinați de animatorii ce le vor propune un program distractiv, concursuri, posibilități de a-și etala talentele muzicale, coregrafice și cele de pictori.

Evenimentul este organizat de către Agenția Relații Interetnice și Primăria mun. Chișinău, în parteneriat  cu Consiliul Coordonator al organizațiilor etnoculturale.

Totodată, în raioanele republicii se vor desfășura diverse activități consacrate   Festivalului Etniilor.

Evenimentul se desfășoară conform Decretului Președintelui Republicii Moldova, nr. 1395-II din 30.03.2000 ”Privind desfășurarea festivalurilor etnofolclorice” și Hotărârii Guvernului Republicii Moldova nr. 82 din 29.01.2002 „Cu privire la Festivalul etniilor”.

Obiectivul Festivalului este valorificarea și perpetuarea tradițiilor minorităților naționale precum și dezvoltarea dialogului intercultural, consolidarea relațiilor de prietenie între reprezentanții diferitor etnii, care locuiesc pe teritoriul Republicii Moldova, spun organizatorii.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:50 %
Vint:6,17 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
12
Thu
10
Arhivă Radio Chișinău