La Chișinău se scandează: „PD și PSD – aceeași mafie (Revista presei)

  • 06 Februarie 2017 09:27
La Chișinău se scandează: „PD și PSD – aceeași mafie (Revista presei) report.md

Revista presei din 6 februarie 2017

Igor Dodon merge la Bruxelles: joc complicat, rezultate incerte – titrează Adevărul. Potrivit autorului, într-un anumit fel, această este „o vizită la Bruxelles a lui Igor Dodon ca purtător de mesaje al lui Vladimir Putin. În același timp, ceea ce încearcă Președintele Republicii Moldova este un joc de deschidere de flanc într-un raționament foarte complicat de supraviețuire statală în formulele de frontieră existente, dar și, în imediat, valabil și pentru Ucraina reintrată în tragedia războiului civil. Deocamdată, la această margine de est a UE și NATO, totul devine din ce în ce mai fluid și plin de necunoscute.

LA CHIȘINĂU SE SCANDEAZĂ: „PD ȘI PSD – ACEEAȘI MAFIE! – titrează site-ul report.md. Ieri a fost organizată o manifestație de solidarizare cu protestatarii antiguvernamentali din România. Basarabenii și-au exprimat admirația pentru modul în care s-au mobilizat românii în fața tentativei politicienilor penali de a scăpa de dosare.

Cetățenii Republicii Moldova au niște lucruri de însușit din ceea ce se întâmplă peste Prut, scrie Nicolae Negru în Ziarul Național: „democrația nu crește în copaci” și nici dreptatea sau justiția. Totodată, constată autorul, se poate ieși la proteste spontan, fără a aștepta să fim chemați de cineva. Nu e nevoie de „organizatori” sau de „coordonatori” pentru a-ți manifesta indignarea față de faptele ticăloase ale celora care ne conduc. Lupta pentru statul de drept trebuie să fie permanentă. Atunci când societatea se „relaxează”, politicienii-hoți sunt la „datorie”, atenționează autorul.

Portalul Moldnova face o  comparație între protestele din București și protestele din Chișinău. Potrivit autorului George Damian, „organizatorilor din Chișinău le-a lipsit ideea care să mobilizeze toate segmentele populației, o idee-principiu care să reflecte dorințele și aspirațiile majorității cetățenilor. Prin transformarea în partid politic protestul de la Chișinău a devenit un actor în jocul politic clasic – exact ceea ce nu și-au dorit cetățenii, ideea inițială era de reformare a clasei politice pe baza unor principii, nu nașterea unui nou partid. La București protestele au speriat toate partidele și nu există un centru care să capitalizeze politic forța protestelor”.

Portalul Moldnova mai relevă „cum pompează moldovenii din dreapta Nistrului sume imense în bugetul regimului separatist de la Tiraspol”. Administrația ilegală de la Tiraspol a publicat lista întreprinderilor care au furnizat cei mai mulți bani bugetului regiunii. În topul clasamentului se află compania Energokapital, firma care vinde malului drept energia electrică produsă de Centrala de la Cuciurgan. Datele Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică arată că Energokapital a livrat în primele 9 luni ale anului trecut furnizorilor de pe malul drept al Nistrului energie în sumă de peste 2,34 miliarde de lei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:1,03 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău