La Chișinău se adună poeți din Franța, Germania, România, Rusia și Azerbaijan. Începe Festivalul internațional de poezie
-
07 Mai 2019 14:33
Ediția a IX-a a Festivalului internațional de poezie „Primăvara Europeană a Poeților” este inaugurat în această seară, la ora 17.00, la Chișinău la Muzeul Național de Artă.
La evenimentul organizat de Uniunea Scriitorilor, în parteneriat cu Ministerul Culturii și Institutul Cultural Român din Chișinău „Mihai Eminescu”, vor participa poeți din Franța, Germania, România, Rusia și Azerbaijan. În această dimineață oaspeții au depus flori pe Aleea Clasicilor din Grădina publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”, ralatează Radio Chișinău.
Mai multe nume sonore ale poeților din România figurează printre participanții la ediția din anul acesta a Festivalului internațional de poezie „Primăvara Europeană a Poeților”, printre care Magda Cârneci, Eugen Suciu, George Terziu ș.a. Oaspeții din țările participante au venit cu volume noi de poezie, traduceri, proză, afirmă directorul Institutului Cultural Român la Chișinău, Valeriu Matei:
„Mă bucură faptul că ICR Chișinău, începând cu anul 2013 sprijină constant, din anul 2013, acest festival. Cel mai mare desant poetic este cel din țară, din România. Fiecare ediție se soldează cu apariția unor noi antologii, a unor noi traduceri din poezia moldovenească pe diferite meridiane ale lumii. E un semn al sănătății noastre spirituale, al perpetuării valorilor adevărate, autentice ale cuvântului, ale Logos-ului. Vorba Sfintei Scripturi – la început a fost cuvântul. Cuvântul întemeiază, înalță, aduce lumină și claritate în mintea omului”.
Evenimentul are o importanță deosebită în contextul schimbului intercultural și contribuie la promovarea în lume a literaturii dintre Prut și Nistru. Literatură, care este apreciată la nivel înalt de diverși scriitori cu renume, care au posibilitatea s-o cunoască, afirmă scriitorul Nicolae Dabija:
„Eu cred că lumea culturală încă trebuie să ne descopere pe noi ca poezie. Vă dau doar un exemplu – anul trecut l-am invitat pe Husto Padron, un mare poet spaniol, la Chișinău. El a cerut să i se traducă tot, ca să scrie ulterior în una din cele mai importante publicații din Spania următoarea frază: „Poeții din Repubica Moldova nu-și permit luxul de a nu spune nimic în poezie”. El mi-a mai spus: „Aveți o poezie extraordinară – până și poeții cei mai slabi la voi au metaforă”. Și acum văd scriitori din diferite țări veniți să apere poezia, să promoveze poezia”.
În cadrul Festivalului, la Muzeul Național de Artă al Moldovei astăzi va avea loc Simpozionul internațional „Dialoguri europene: poeți și traducători”.