La Chișinău s-a reunit Comitetul bilateral de cooperare R.Moldova-Carolina de Nord
-
17 Mai 2019 14:13
Rămânem recunoscători oamenilor din Carolina de Nord, care și-au exprimat deschiderea și disponibilitatea în 1999 pentru a construi punți de înțelegere, prietenie și colaborare cu R.Moldova.
Grație acestei deschideri, astăzi, după două decenii de prietenie unică, putem vorbi despre o colaborare de succes atât între oameni, cât și între universități, școli, instituții publice și alte structuri din R. Moldova și Carolina de Nord. Declarația a fost făcută astăzi de ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, în cadrul reuniunii Comitetului bilateral de cooperare Republica Moldova-Carolina de Nord, care se desfășoară la Chișinău, transmite MOLDPRES cu referire la Serviciul de presă al MAEIE.
În opinia ministrului Tudor Ulianovschi, reuniunea Comitetului de la Chișinău reprezintă o oportunitate minunată de a discuta despre rezultatele deja obținute în colaborarea cu statul Carolina de Nord, dar și o posibilitate de a examina noi oportunități de cooperare și proiecte care urmează să fie implementate în continuare. În context, șeful diplomației moldovenești a accentuat că, în scopul eficientizării parteneriatului bilateral, pe lângă decizia de a semna versiunea revizuită a Memorandumului de principii și proceduri dintre Republica Moldova și statul Carolina de Nord, autoritățile de la Chișinău au propus ridicarea nivelului de reprezentare a părții moldovenești în comisia bilaterală comună, astfel încât funcția de co-președinte al Republicii Moldova să fie deținută de ministrul afacerilor externe și integrării europene, iar în baza propunerilor primite de la diferite instituții, precum și de la partenerii americani, a fost luată decizia de a crea Comitetul Consultativ al parteneriatului, alături de Comitetul General / Executiv.
„Vreau să reafirm cu toată responsabilitatea că Republica Moldova este pregătită să valorifice întreg potențialul existent de cooperare cu statul Carolina de Nord. Rezultatele reușite ale activității Comitetului bilateral nu doar întăresc dialogul strategic între țările noastre, dar pot servi și ca platformă pentru parteneriate suplimentare în domenii noi de cooperare. Dorim să încurajăm comunitatea de afaceri din Carolina de Nord să investească în Moldova și să descopere mai bine țara noastră ca destinație turistică”, a spus ministrul Tudor Ulianovschi.
La rândul său, ambasadorul SUA în Republica Moldova, Dereck J. Hogan, a menționat că cetățenii Republicii Moldova și SUA au beneficiat din plin de această relație durabilă la diferite nivele. „Am investit atât de mult în Republica Moldova pentru că credem în potențialul ei. Relația dintre R. Moldova și Statele Unite ale Americii este o legătură ce nu poate fi ruptă”, a accentuat diplomatul american.
În context, secretarul de stat al statului Carolina de Nord, Elaine F. Marshall a accentuat că după discuțiile care au avut loc în cadrul reuniunii, va fi prelungit memorandumul de înțelegere încă pentru 5 ani, „procedura de semnare, de fapt, fiind un pas simbolic, deoarece prietenia noastră a fost demonstrată de-a lungul anilor prin exemple și fapte concrete și poate constitui un model de cooperare pentru alte națiuni și țări”. În opinia secretarului de stat american, primordiale în parteneriatul Republica Moldova - SUA sunt contactele dintre oameni, care fac ca acesta să fie vibrant și durabil.